Sigaret niet alleen slecht voor gezondheid: 'Peuken lekken jarenlang giftige en kankerverwekkende stoffen in het milieu'

© Kruscha, Pixabay
Utrecht - Zo'n driekwart van de sigarettenpeuken wordt na het roken op straat gegooid en komt uiteindelijk in het milieu. Dit zorgt voor aanzienlijke schade meldt het Utrechtse Trimbos-instituut. Het instituut presenteert vandaag, op Wereld Niet-rokendag, een factsheet over de milieuschade door peukenafval.
Volgens arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut sla je drie vliegen in één klap door te stoppen met roken. Croes: "Het is goed voor je gezondheid, voor de mensen in je omgeving én voor de natuur."

Milieuvervuilend

De Wereld Niet-rokendag van dit jaar staat in het teken van de schade die sigaretten brengen aan het milieu. Peuken worden aangetroffen in magen van vissen, zoogdieren en vogels. Ook vertragen ze de groei van planten. "En dat is dan alleen nog maar het eind van de tabaksketen", zegt Croes. "De teelt en productie zorgen voor ontbossing en afname van de biodiversiteit."
Daarnaast komen er schadelijke stoffen vrij, vertelt Croes. “Uit de miljarden sigarettenpeuken die in het milieu terechtkomen, lekken jarenlang zware metalen en nicotine de natuur in." Dat komt voor een deel door de filters van sigaretten. Die bevatten plastic vezels waar giftige en kankerverwekkende stoffen in achterblijven.

'Biologisch afbreekbare filters lossen niks op'

De biologisch afbreekbare sigarettenfilters zijn volgens de arts-epidemioloog geen oplossing. “Die lossen het probleem niet op omdat daar nog steeds metalen, nicotine en teer uit wegsijpelen in de omgeving. Soms zelfs in hogere concentraties dan niet-biologisch afbreekbare sigarettenfilters."
Stoppen met roken is daarom volgens het Trimbos-instituut de enige oplossing.