'Ome Willem' vereerd door vermeldingen in Dikke Van Dale

Edwin Rutten, alias Ome Willem.
Edwin Rutten, alias Ome Willem. © ANP
Utrecht - Zanger, drummer en presentator Edwin Rutten is "buitengewoon vereerd" dat termen die hij veertig jaar terug verzon in zijn programma De Film van Ome Willem nu in de Dikke Van Dale belanden. Dat laat de 79-jarige televisiecoryfee weten in reactie op het nieuws dat de uitdrukkingen 'joepie de poepie' en 'grote grijze geitenbreier' een plekje in het woordenboek krijgen. Ze worden volgens de Utrechtse uitgever van de Van Dale nog altijd massaal gebruikt.
"Er gaat geen dag voorbij of ik word op straat nageroepen: Ome Willem! Joepie de poepie!" zegt Rutten. De term 'joepie de poepie' schoot Rutten te binnen bij de allereerste opname in 1974. "Ik dacht: hoe moet ik de kinderen nou begroeten? Alles klonk nietserig: dag kinderen, goedemiddag, hallo. Ik rende door de papieren deur en riep wat op dat moment in mij opkwam. Eigenlijk is 'joepie de poepie' uit pure wanhoop geboren."
Met de term 'grote grijze geitenbreier' duidde Rutten altijd accordeonist Harry Mooten aan. "Die term geitenbreier komt van Willem Wilmink, die had dat in het draaiboek geschreven", vertelt Rutten. "Het grote en grijze heb ik erbij verzonnen omdat het zo lekker klonk. Ik heb geen idee hoe Willem er op kwam. Volgens mij heeft Toon Hermans het ooit gebruikt in een sketch over Tirol, maar zeker weten doe ik dat niet."
Ome Willem vertelde in Utrecht komt Thuis over zijn uitspraken die nu in de Dikke Van Dale staan