Eva Oosters (Student & Starter) en Susanne Schilderman (D66) aangedragen als wethouderskandidaat

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - D66 en Student & Starter hebben nieuwe wethouderkandidaten voorgedragen. Namens Student & Starter is Eva Oosters naar voren geschoven, en als het D66 ligt moet Susanne Schilderman in het college komen. Dat laten de partijen vandaag weten.
Eerder was al bekend geworden dat zittend wethouder Eelco Eerenberg namens D66 werd aangedragen. Met Schilderman als laatste naam is het rijtje nu compleet.
Bij jongerenpartij Student & Starter is het gebruikelijk dat gemeenteraadsleden slechts twee jaar blijven zitten, en dan plaatsmaken voor een ander, die dan ervaring op kan doen als raadslid. Dat gaat niet gelden voor de nieuwe wethouder. "Ik blijf vier jaar zitten. Het is de eerste keer dat we aan het bestuur van de stad mogen mee doen", zegt Oosters. Het is heel erg belangrijk dat het op een goede manier gaat."
Oosters is met haar 25 jaar de jongste wethouder die Utrecht ooit had, voor zover bekend. Politieke ervaring is haar met de paplepel ingegoten: ze is de dochter van Commissaris van de Koning Hans Oosters.

Stadsbestuur

Gisteren werd duidelijk dat het nieuwe stadsbestuur van Utrecht rond is. De PvdA maakte bekend dat Dennis de Vries wethouderskandidaat is. Hij is nu directeur van Stichting Vreedzaam. GroenLinks schoof eerder Linda Voortman en Lot van Hooijdonk naar voren voor een nieuwe termijn.
De twee grootste pijnpunten bij de onderhandelingen waren naar verluidt woningbouw in polder Rijnenburg en de financiën. Onderhandelaar Maarten Koning van D66 laat weten dat de partijen trots zijn op het resultaat. Volgens hem is er "keihard onderhandeld" en zijn er "intensieve gesprekken" gevoerd.
De presentatie van het coalitie-akkoord en de wethouders is op woensdag 1 juni in Krachtstation Kanaleneiland.