Machinisten-droom van Bjarn (9) komt uit: hij leerde vandaag een trein besturen

Utrecht - Al jaren droomt hij ervan, maar vandaag ging zijn wens dan eindelijk in vervulling: de 9-jarige Bjarn mocht een trein besturen. Tijdens de Spoorwensdagen van de NS en ProRail mocht hij plaatsnemen in een simulator. Als kers op de taart maakte hij ook nog eens een ritje in de historische trein de Kameel.
"Toen ik heel klein was wist ik al dat ik machinist wilde worden", vertelt Bjarn. Inmiddels zit hij op de middelbare school, maar het besturen van een trein is nog altijd zijn droom. Volgens zijn moeder is hij helemaal gek van treinen. "Regelmatig staat hij op het station te filmen en we reizen door heel Nederland met de trein, zodat hij er zo veel mogelijk kan zien. Bjarn is pas écht gelukkig als hij iets met treinen kan doen", vertelt zijn moeder.
Vandaag was het zijn geluksdag. Want in het simulatorcentrum in Amersfoort – waar NS-machinisten worden opgeleid – mocht Bjarn zelf een trein besturen. Wat hij er nou zo bijzonder aan vindt? "Ik vind treinen gewoon heel erg leuk, ik hou van stoomtreinen en ik hou gewoon van hoe ze werken en hoe ze op de rails rijden, ik hou er gewoon van."

Jong en oud

De Spoorwensdagen werden dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd. Het evenement is niet alleen voor de jonge treinfans, maar voor liefhebbers van alle leeftijden. Zo gaat ook het hart van de 82-jarige Henk sneller kloppen van treinen. "Mijn opa is een echte treinenfan", zegt zijn kleindochter Robine, die hem als verrassing heeft opgegeven voor deze bijzondere dag. "Hij heeft zijn eigen modelspoorbaan gemaakt en alle techniek in de treinbaan zelf bedacht. Alle wissels zijn te bedienen en de treinen worden vanaf één plek aangestuurd", vertelt Robine verder. Henks wens betrof dan ook een bezoek aan het treinenonderhoudsbedrijf in Leidschendam.
"Wij organiseren dit omdat het een unieke kans is om allerlei mensen in Nederland, jong en oud, kennis te laten maken met het spoor en hoe leuk het is, maar vooral de blijdschap van het in vervulling laten gaan van alle wensen", zegt Anneke de Vries, lid van de Raad van Bestuur van de NS. Tijdens de Spoorwensdagen zijn inmiddels al ruim duizend dromen uitkomen.