Utrecht neemt Oekraïense ambtenaar in dienst voor wederopbouw van moederland

© RTV Utrecht / Joep ten Have
Utrecht - De gemeente Utrecht neemt een of twee gevluchte Oekraïense ambtenaren aan die vanuit de Domstad gaan werken aan de wederopbouw van hun thuisland. De bedoeling is dat zij ongeveer de helft van hun werkzame tijd besteden aan Utrechtse projecten en de andere helft aan projecten in Oekraïne.
De ambtenaren gaan zich onder meer bezig houden met vluchtelingenwoningen die nodig zijn in het westen van Oekraïne. Andere zaken waar ze zich over gaan buigen zijn bijvoorbeeld de energievoorziening en infrastructuur, onderzoek naar erfgoed en culturele identiteit en stedenbouwkundige toekomstvisies voor steden zoals Marioepol.

Kruisbestuiving

Het gaat om een tijdelijke functie en de gemeente stelt hiervoor 1 fte beschikbaar. "Onze ambitie is dat er op een natuurlijke manier kruisbestuiving en uitwisseling plaatsvindt tussen Oekraïense en Nederlandse ambtenaren over globale en lokale vraagstukken en dat we zo ook als stad profiteren van de kennis van deze internationale collega's", schrijft burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad.
Het voornemen van de gemeente Utrecht volgt nadat de Oekraïense president Zelensky eind maart het Nederlandse parlement toesprak. In zijn speech vroeg hij onder meer om ondersteuning bij de wederopbouw van Oekraïne.

Wederopbouw

De kandidaten worden geselecteerd en voorgedragen door Ro3kvit. Dit is een internationaal samenwerkingsverband van stedenbouwkundige ontwerpers en onderzoekers. De organisatie wil methodes ontwikkelingen om onder meer zo snel mogelijk huizen te bouwen, infrastructuur te herstellen en beschadigingen aan cultureel erfgoed in kaart te brengen.
"Essentieel in deze aanpak is de inzet van lokale experts: Oekraïners, die de lokale context kennen en weten hoe het lokale bestuur en organisaties in Oekraïne werken en hun expertise kunnen inzetten. Vanwege de oorlog doen ze dat niet in hun eigen land, maar in dit geval vanuit een tijdelijk dienstverband bij Nederlandse steden", schrijft burgemeester Dijksma in de brief.
De gemeente Utrecht neemt in eerste instantie één vluchteling aan. Als dat goed gaat, kan uitgebreid worden naar twee. De ervaringen dienen daarnaast als input om soortgelijke initiatieven in andere steden uit te voeren.