Utrechts college rond: volgende week presentatie coalitieakkoord, Dennis de Vries wethouderskandidaat PvdA

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Het nieuwe stadsbestuur van Utrecht is rond. GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie presenteren volgende week hun coalitieakkoord en wethouders.
De PvdA maakte vandaag bekend dat Dennis de Vries wethouderskandidaat is. Hij is nu directeur van Stichting Vreedzaam.
De Vries vindt het een enorme eer om wethouder te worden, laat hij weten op Twitter. "Ik kijk ernaar uit om samen de schouders eronder te zetten en te werken aan gelijke kansen in onze stad", schrijft hij.
GroenLinks schoof eerder Linda Voortman en Lot van Hooijdonk naar voren voor een nieuwe termijn, maar andere kandidaten van de collegepartijen zijn nog niet bekend.
Kees Diepeveen van GroenLinks gaat stoppen. Ook Klaas Verschuure van D66 neemt afscheid van de Utrechtse politiek. Wethouder Anke Klein (D66) zal eveneens niet terugkeren in het nieuwe college. De fractie heeft gekozen voor iemand anders.
De gesprekken tussen GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie begonnen ongeveer anderhalve maand geleden. Roel van Gurp (Eerste Kamerlid GroenLinks) en Steven van Weyenberg (Tweede Kamerlid D66) waren de informateurs. "Op dit moment worden de puntjes op de i gezet en wordt nog een beetje aan de tekst geschaafd", zegt Van Gurp.
De twee grootste pijnpunten bij de onderhandelingen waren naar verluidt woningbouw in polder Rijnenburg en de financiën. Onderhandelaar Maarten Koning van D66 laat weten dat de partijen trots zijn op het resultaat. Volgens hem is er "keihard onderhandeld" en zijn er "intensieve gesprekken" gevoerd.
De presentatie van het coalitie-akkoord en de wethouders is op woensdag 1 juni in Krachtstation Kanaleneiland.