Bijzondere banenmarkt in de Galgenwaard

Utrecht/Utrecht - Een bijzondere dag vandaag in de Galgenwaard. Na twee coronajaren organiseert het regionaal Werkgeversservicepunt Midden-Utrecht weer Scoor je Talent. Een banenmarkt waar vijftig werkgevers de gelegenheid krijgen om op een laagdrempelige manier kennis te maken met werkzoekenden die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
Een baan zoeken, dat lijkt nu misschien makkelijk, maar voor mensen met een arbeidsbeperking blijft het een grote uitdaging. Vandaag kwamen er ruim 200 werkzoekenden op de jaarlijkse banen- en ontmoetingsmarkt in de Galgenwaard af. Ook veel leerlingen van het speciale onderwijs – die volgend jaar klaar zijn en dus ook werk nodig hebben - waren aanwezig. Daarnaast stonden er vijftig bedrijven met een kraam op de banenmarkt. Onder andere Rijkswaterstaat, de Universiteit van Utrecht, Albert Heijn en de Bijenkorf waren present.
Stacey de Rijk (19) is een van de werkzoekenden die vandaag op Scoor je Talent was. Stacey heeft één droom, en dat is werken bij een kinderopvang. Maar doordat ze Gilles de la Tourette heeft – wat Stacey ziet als een uitdaging, niet als een beperking - wordt het haar lastig gemaakt om een baan te vinden. Ondanks de grote vraag naar banen in deze sector, zoekt haar begeleider al een jaar lang naar een werkplek. Stacey zou het graag anders zien. "Dat werkgevers meer begrip hebben voor mensen zoals ik. Als mensen meer tijd nodig hebben dan moeten ze dat ons ook gunnen, omdat wij net zo goed zijn als mensen zonder een beperking."
Elk jaar komen er tussen de 400 en 500 werkzoekenden op Scoor je Talent af. De opkomst is dit jaar iets lager door de krappe arbeidsmarkt, zegt organisator Anton van Doorn. "Maar we hebben elk jaar wel 50 mensen die werk vinden, en ook veel leerlingen die een stageplek vinden, wat we ook niet onbelangrijk vinden."