OM: Vrienden niet schuldig aan dood Utrechtse Jacky die lachgas had gebruikt

Jacky Vermeulen in 2013.
Jacky Vermeulen in 2013. © RTV Utrecht
Utrecht/Woerden - Het Openbaar Ministerie heeft om vrijspraak gevraagd voor de twee mannen die bij het overlijden van hun vriend Jacky Vermeulen waren. De jonge Utrechter stierf vandaag precies twee jaar geleden nadat hij door het tweetal op een bed in bedwang gehouden was omdat hij onder invloed was en niet voor rede vatbaar. Nadat hij zo zeven minuten op zijn buik had gelegen kwam hij door verstikking om het leven.
Volgens de officier van justitie hebben de twee vrienden geen schuld aan de dood van Jacky. Vermeulen had die lenteavond in 2020 alcohol gedronken en meerdere lachgasballonnetjes gebruikt. Na een gezellige avond onder vrienden sloeg de sfeer om. Jacky stelde zich ineens agressief en dreigend op en de officier vindt dat zijn twee vrienden 'proportioneel' handelden door hem uiteindelijk op het bed te drukken.

Geen andere optie

Het OM benadrukte vanmorgen in de tweede zittingsdag van de rechtszaak rond Jacky's dood dat er heel wat aan de hand moet zijn als vrienden onder elkaar geen andere optie meer zien dan de politie te waarschuwen. Jacky overleed doordat hij onder de druk zijn borstkas niet meer kon uitzetten en zo geen adem meer kreeg. Ook voor de verdachten, die later verwijten en beschuldigingen te verduren kregen, is het een tragische zaak, aldus de officier.
De advocaat van een van de verdachten voerde aan dat naar het oordeel van haar cliënt Jacky "in een soort space" zat. Hij nam de ene ballon lachgas na de andere - volgens getuigen waren het er zo'n 15 tot 20 - en liet zich niet meer stoppen. Hij zou daarbij twee keer buiten bewustzijn zijn geraakt. Volgens de advocaat werd hij ook behandeld voor een alcoholprobleem. Zijn beste vriend zegt dat het hem bij teveel drank weleens zwart voor de ogen kon worden.

Pijnlijk

De nabestaanden van Jacky eisen een groot bedrag aan schadevergoedingen van de twee verdachten. Zijn broer wil ruim 1800 euro zien en zijn vader ruim 18.000 euro. Ze vinden het onbegrijpelijk dat het OM om vrijspraak heeft gevraagd. Maar hoewel de officier zich realiseert dat vrijspraak en het uitblijven van een vergoeding pijnlijk voor ze moet zijn, is er volgens het OM strikt juridisch geen sprake van dood door schuld.
De advocaat van de nabestaanden voerde vandaag aan dat er in het dossier wel degelijk genoeg bewijs is om de twee verdachten te veroordelen voor dood door schuld. Volgens de familie is Jacky helemaal niet rustig onder controle gehouden terwijl zijn ademhaling werd gecontroleerd, zoals de verdachten beweren. Letsel aan zijn hals wijst op een klap die hij daar moet hebben gekregen. Ook zou hij andere verwondingen hebben gehad die door geweld zijn veroorzaakt.

Geen nieuwe deskundige

De officieren van justitie realiseren zich dat ze niet "alle ongerijmdheden in het onderzoek" kunnen wegnemen, maar blijven achter hun conclusies staan. Ze vinden het ook niet nodig dat namens de verdediging een nieuwe deskundige wordt gehoord over de doodsoorzaak.
In hun laatste woord vertelden beide verdachten dat ze gebroken zijn, door de zaak die alleen maar verliezers kent. Iedereen is een kind, broer of goede vriend verloren. Het vonnis van de rechter volgt op 17 juni.