Drie jaar cel voor taxichauffeur die drugs smokkelde

© Pixabay
Utrecht - Een taxichauffeur (55) die drugspakketten uit Colombia wilde ophalen bij een Utrechts bedrijf, is veroordeeld tot drie jaar cel. Volgens de rechtbank heeft de man een belangrijke rol gespeeld bij het invoeren van de cocaïne door pakketten op te halen en verder te verspreiden.
In september vorig jaar werden bij een Utrechts bedrijf - waarvan de naam om veiligheidsredenen niet in de rechtbank werd genoemd - drie gehavende dozen met het poeder afgeleverd.
De pakketten waren vanuit de Colombiaanse havenstad Santa Marta naar het bedrijf gestuurd, maar waren voor iemand anders bedoeld. Een medewerker vertrouwde het niet en opende een van de dozen. Bij het zien van de inhoud waarschuwde de medewerker de politie.
De volgende dag kwam de taxichauffeur de dozen ophalen en kon de politie hem arresteren. In zijn kofferbak werd een identiek pakket aangetroffen, dat cocaïnepoeder bleek te bevatten. Een dag later werd bij het bedrijf nog zo'n doos met twintig kilogram poeder bezorgd.

Miljoenentransport

In het sorteercentrum van DHL in Utrecht werden later nog drie pakketten onderschept. Volgens het OM gaat in totaal om acht pakketten die in twee zendingen vanuit Colombia naar Utrecht waren verstuurd en ging het om een miljoenentransport.
De chauffeur wist volgens de rechtbank dat hij iets illegaals vervoerde. Zo informeerde hij onder meer een medeverdachte hoe hij bedrijfsnamen onder een ander nummer en e-mailadres kon gebruiken.
De man is al eerder veroordeeld voor een drugszaak, maar had volgens zijn advocaat zijn leven gebeterd. De advocaat vroeg twee weken geleden de rechtbank daarom "om niet te hard te zijn en de menselijke maat toe te passen" op de verdachte, die al acht maanden in voorarrest zit. Hij pleitte voor een lagere straf met een voorwaardelijk deel. Door ging de rechtbank niet in mee, zo blijkt uit het vonnis.