Jonge steenuilen verdwenen in Leidsche Rijn: 'Zeer waarschijnlijk geroofd voor de handel'

© @stadsecoloog030
Utrecht - De Utrechtse stadsecologen zijn boos. Uit een steenuilenkast in Leidsche Rijn zijn vijf jongen verdwenen, bleek vanmorgen bij een nestcontrole. Stadsecoloog Gideon Vreeman vermoedt dat ze geroofd zijn en dat er sprake is van menselijk handelen. "Zeer waarschijnlijk zijn ze gevangen om kooivogel te worden. Op beurzen kunnen ze veel geld opleveren, want het houden van vogels is helaas niet strafbaar. Ik kan geen andere reden bedenken waarom je anders uilen uit een kast zou halen."
De Zoogdierenvereniging oppert op Twitter dat de jongen ook te grazen kunnen zijn genomen door een steenmarter. De stadsecoloog acht dit onwaarschijnlijk. "Het is een logische reactie, maar er waren helemaal geen sporen van predatie zoals bloed of veren. Verder hebben we een martersluis zodat die niet bij de steenuilen kan komen en zagen we een bewandeld pad door het gras richting de steenuilenkast. De omstandigheden waren heel verdacht."

Zeldzaam

De beschermde steenuil is een soort die landelijk achteruit gaat en zeldzaam is in de gemeente Utrecht. Jaarlijks ringen de stadsecologen de jongen om de stand bij te houden en te zien in hoeverre uitwisseling plaatsvindt met andere uilen, want dat zegt iets over de kwaliteit van het gebied.
"Afgelopen week zaten deze vijf jongen er nog en waren ze nog te klein om te ringen. En vanmorgen was de kast ineens leeg. Vorig jaar is dit bij dezelfde kast ook al gebeurd", aldus Vreeman.
De stadsecologen hebben een melding gedaan bij de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht, de handhavingsdienst van de provincie. "Ook om te kijken of zij een onderzoek kunnen instellen. Ik denk niet dat deze jongen nog worden gevonden, maar het is goed om de oorzaak van deze verdwijning te achterhalen. Daarnaast hopen wij als stadsecologen dat landelijk geregeld gaat worden dat dit soort vogels niet verhandeld en gehouden kan worden."