Inspectie grijpt in bij Beste Zorg Thuis in De Meern: 'Risicovolle situatie'

© ANP
De Meern - Zorgaanbieder Beste Zorg Thuis in De Meern mag van de gezondheidsinspectie voorlopig geen nieuwe cliënten meer aannemen. De zorg van de particuliere thuiszorgorganisatie is niet goed genoeg geregeld en moet eerst op orde worden gebracht. Er is sprake van een "risicovolle situatie", vindt de inspectie.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is op 8 februari bij de organisatie langs geweest en concludeert uit dat bezoek dat er tekortkomingen zijn waarbij de veiligheid van cliënten in het geding is. Er zijn bijvoorbeeld niet voor alle klanten actuele zorgplannen of zorgafspraken. Ook zijn de dossiers niet allemaal actueel en volledig en bij het geven van medicijnen gebruikt de wijkverpleging niet altijd een toedienlijst van de apotheek.
Sommige handelingen worden volgens de inspectie niet altijd door een bevoegde en bekwame zorgverlener uitgevoerd. Verder ontbrak een procedure voor het melden en onderzoeken van incidenten, waardoor er niet van geleerd wordt. Positief is wel dat Beste Zorg Thuis werkt met een vast team dat cliënten goed kent en met respect behandelt, oordeelt de IGJ.
Beste Zorg Thuis krijgt twee maanden de tijd om zichzelf te verbeteren. Als de instelling op 13 juli aan de normen voldoet wordt de cliëntenstop opgeheven. Anders dreigt een dwangsom.