Theaterdirecteuren krijgen roosters nauwelijks rond, podiumtechnici tijdens lockdowns afgehaakt
Stadsschouwburg Utrecht krijgt de roosters nauwelijks rond
Utrecht - Technicus Vincent van Stadsschouwburg Utrecht heeft de afgelopen week in drie dagen zo'n 50 uur gewerkt. Het is geen uitzondering, niet voor hem en niet voor zijn collega's in andere theaters en concertgebouwen. Sinds de coronalockdowns is het tekort aan licht- en geluidsmensen zo snel opgelopen, dat de werkdruk hoog is en her en der nu voorstellingen moeten worden geannuleerd.
"Als je zoveel hebt gewerkt heb je wel een paar dagen nodig om bij te komen", vertelt Vincent. "Voor het gezin thuis is dat soms moeilijk. Als je daar aan het bijslapen bent, ben je daar nog steeds niet echt aanwezig. Maar er is te veel werk, nu alle voorstellingen die de afgelopen maanden op de planning stonden alsnog moeten gebeuren. Daar zijn niet genoeg mensen voor."
Veel zelfstandigen
De podiumsector ziet nu gebeuren waar ze eerder al voor waarschuwde. In de culturele sector werken veel zelfstandigen zonder personeel, die maandenlang zonder inkomsten thuiszaten en veelal ander werk zijn gaan doen. Nu zijn ze hard nodig, maar nauwelijks nog te vinden. "Ze hebben eieren voor hun geld gekozen", legde schouwburgdirecteur Joost Kok uit. "Zij vingen tijdens de lockdowns de grootste klappen op, werden niet opgeroepen en kregen te weinig steun van de overheid. En nu zitten we met de gebakken peren."
Directeur Hanno Tomassen van Theater Kikker even verderop in de stad zette zzp'ers in om de pieken in het culturele seizoen op te vangen, en moet nu terugvallen op zijn vaste ploeg van zeven technici. "We hebben de afgelopen twee jaar ook weinig nieuwe, jonge technici aan ons kunnen binden zonder mogelijkheden voor stages", zegt hij. "En tegelijkertijd moeten we een inhaalslag maken in ons programma. De vacatures staan uit, maar we krijgen het bijna niet rond."
Seizoensschommelingen
Theater Kikker heeft nog geen voorstellingen hoeven af te blazen. Bij de Stadsschouwburg zijn tot nu toe twee uitvoeringen in de kleine zaal geannuleerd vanwege personeelstekort. "Het is elke maand weer heel moeilijk om het rooster van de vaste ploeg rond te krijgen", zegt directeur Kok. De schouwburg ving de seizoensschommelingen vroeger op met zo'n 25 zzp'ers, nu zijn die op één hand te tellen terwijl er bij de vaste ploeg drie vacatures zijn.
Theaters als de Stadsschouwburg vragen meer flexibiliteit van hun medewerkers, ook als het rooster al is gemaakt. "Voorheen wisten ze een maand van tevoren welke diensten ze hadden", aldus Kok. "Nu moeten we vaak tussentijds nog een beroep op ze doen om af en toe een extra dienst op te pakken. Heel vervelend, en de mensen worden er zelf ook niet bepaald blij van."
Verantwoordelijkheid naar de spelers
Het aantal uitvoeringen terugbrengen naar werkbare aantallen is geen duurzame oplossing, vinden beide directeuren. "Je hebt ook een verantwoordelijkheid naar de spelers", zegt Tomassen. "Wat gemaakt is moet ook getoond worden. We zoeken een nieuwe balans."
"Je programmeert een jaar vooruit, dus die voorstellingen liggen vast", aldus Kok die in de Stadsschouwburg zo'n 550 voorstellingen heeft gepland. "We moeten dus keuzes maken over educatie-activiteiten en de vele commerciële verhuringen die we nu niet kunnen bezetten. Superjammer."
Ledenvergadering
Het tekort aan podiumtechnici is wijdverbreid. Theaters krijgen de roosters niet, of op het nippertje rond en worden soms gedwongen om voorstellingen af te zeggen. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft het probleem vandaag op de agenda van de ledenvergadering staan.
"Maar de sector zal niet direct een oplossing op tafel leggen", verwacht Kok. "Je kunt creatieve dingen bedenken zoals actiever werven op de ROC's, maar die meisjes en jongens heb je niet 1-2-3, en het kost ook tijd voor ze zijn ingewerkt. En de tijd om ze in te werken heeft de huidige ploeg niet. We zitten in een spagaat."