Sollicitatiehulp in Overvecht: 'De jongens uit de buurt hebben een voorbeeldfunctie nodig'

© ANP
Utrecht - Ondanks het grote personeelstekort heerst er in sommige wijken in Utrecht nog grote werkloosheid. In Overvecht is die werkloosheid al jaren het hoogste van de hele stad. Om daar verandering in te brengen wordt er deze week een sollicitatiecursus gegeven in de wijk door 030 Office. Een initiatief om jongeren te stimuleren om aan hun toekomst te werken.
030 Office is ontstaan vanuit Samen voor Overvecht en is een plek waar jongeren aan hun toekomst kunnen werken. Sinds april is het initiatief van start gegaan en hun eerste grote project is de driedaagse sollicitatiecursus die vanavond van start gaat. Gwen de Ruiter is de projectleider van 030 Office. "Met de cursussen willen we het perspectief voor de jeugd in Overvecht verbeteren."
Samen voor Overvecht is een initiatief dat in 2019 door de gemeente samen met bewoners, professionals en ondernemers is ontwikkeld. In het projectplan van Samen voor Overvecht is een van de doelstellingen meer perspectief voor de jeugd bied. Werkloosheid aanpakken is een heel belangrijk onderdeel hiervan. Overvecht heeft het laagste percentage werkenden, in vergelijking met andere wijken. Zo heeft 48 procent van de Overvechters een baan of is zelfstandige. Dit terwijl in andere wijken het percentage richting de 60 of 70 procent gaat. Ook is het aantal werkzoekende een stuk hoger in Overvecht dan in andere wijken.

Een bekende uit de wijk

De cursus wordt gegeven door een bekend figuur in Overvecht: Adnane Moussaoui. Hij groeide op in Overvecht-Noord en zet zich in voor jongeren in de wijk om ze op het goede pad te houden. Zo organiseerde hij afgelopen ramadan een zaalvoetbaltoernooi in de nacht om jongens van de straat te houden. "Het was een van de rustigste ramadans die we hier ooit in de wijk hebben gehad", vertelt hij.
Toen hij hoorde van de nieuwe stichting vroeg Moussaoui zich af hoeveel mensen hier op af kwamen. "Ik vroeg een beetje rond en hoorde dat nog niemand zich had ingeschreven, toen besloot ik om mijn eigen kennis in te zetten." Zelf is Adnane Moussaoui projectleider bij een adviesbureau en dus weet hij veel over de zakelijke wereld.
"Beleidmakers en ambtenaren hebben goede ideeën, maar de jongens uit de buurt worden daar niet door aangesproken", zegt Adnane. "Ze hebben iemand nodig die ze kennen uit de buurt, ik ben one of the guys. Toen ik mijn netwerk inzette stroomde de aanmeldingen binnen."

Een goed begin

Voordat Moussaoui betrokken raakte kwamen er nog weinig jongeren op de workshops af. "Wekelijks een workshop volgen, voelt toch teveel als een verlengde van school", vertelt projectleider Gwen. "We zijn nog zoekende wat precies werkt, maar de sollicitatietrainingen zijn een goed begin."
De cursus bestaat uit drie avonden, waar vooral jongens in de leeftijd van 12 tot 22 jaar aan meedoen en van begin tot einde leren hoe een sollicitatieproces werkt. "Deze jongens hebben geen voorbeeldfuncties, ze hebben iemand nodig die tegen ze zegt dat ze geen trainingspak aankunnen naar een gesprek. Ook gaan ze een cv maken, die we aan het eind van de rit samen opsturen naar bedrijven", zegt Moussaoui.
030 Office is aan de Missisippidreef gevestigd. Het pand is ingedeeld in twee delen, op de begane grond zijn elf kleine bedrijfsruimtes gevestigd voor jonge ondernemers. "Overlast in Overvecht wordt soms veroorzaakt door mensen die kleine zaakjes aan huis beginnen, met 030 Office willen we een plek bieden waar jonge ondernemers kunnen starten", vertelt Gwen de Ruiter. "Op de bovenverdieping is een ontwikkelwerkplaats waar cursussen worden gegeven."