Onderhandelingen Utrecht bijna rond, wethouder Klein kondigt vertrek aan

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Wethouder Anke Klein komt niet terug in het nieuwe college van B&W, maakte ze vandaag bekend. De fractie van D66 heeft gekozen voor een ander, zo meldde de partij. Het is een signaal dat de onderhandelingen voor een nieuw coalitieakkoord op een haar na gevild zijn, D66 is al bezig met het invullen van de wethoudersposities.
Anke Klein stak niet onder stoelen of banken dat ze graag doorwilde, ze is vier jaar wethouder in de stad en heeft het naar haar zin. "De afgelopen vier jaar als wethouder zijn voorbij gevlogen", zegt Klein. "Ik was graag doorgegaan, maar de fractie zal mij helaas niet voordragen voor de volgende periode. Met plezier kijk ik terug en ik ben trots op wat ik samen met en voor zoveel geweldige Utrechters heb kunnen betekenen."

Laatste loodjes

De onderhandelaars van GroenLinks, D66, PvdA, Student & Starter en ChristenUnie, leggen ondertussen de laatste hand aan een nieuw akkoord. Maarten Koning (D66) houdt nog een slag om de arm: "De allerlaatste onderhandelloodjes zijn het allerzwaarst", zegt hij vandaag. "Er is zeker nog een kans dat het stukloopt. De onderhandelingen zijn tot op het allerlaatst superspannend."
De andere partijen zijn minder onzeker, zij denken dat ze er wel uit gaan komen. En dat betekent dat er over een week of twee een nieuw college zal zijn. Op onderwerpen als armoede en de aanpak van de klimaatcrisis zijn de verschillen tussen de partijen niet zo groot.
De twee grootste pijnpunten waren, naar verluidt, polder Rijnenburg en de financiën. De stad staat er na de coronacrisis niet heel erg goed voor, en dus moet er kritisch naar de uitgaven gekeken worden. Nieuwe colleges hebben doorgaans hoge ambities en om die waar te maken is geld nodig. En dus zullen er pijnlijke compromissen gesloten zijn. Daarnaast speelt de vraag of en hoe er gebouwd moet worden in polder Rijnenburg. Hoe die onderhandelingen zijn uitgepakt blijft onduidelijk, tot het moment dat deze coalitie zich presenteert, en dat is waarschijnlijk over een week of twee.