Utrechter krijgt 2 jaar cel voor misbruiken kwetsbare meisjes na afspraakjes via datingapps

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 26-jarige Utrechter die kwetsbare meisjes na afspraakjes via datingapps dwong tot seksuele handelingen is door de Utrechtse rechtbank veroordeeld voor verkrachting, ontucht en aanranding. Een van de meisje was minderjarig. Omdat hij seksfilmpjes van haar online zette, is hij volgens de rechtbank ook schuldig aan het maken en verspreiden van kinderporno.
De rechtbank veroordeelt de Utrechter tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast moet hij aan drie van de slachtoffers schadevergoedingen betalen. In totaal gaat het om ruim 12.500 euro.

Aanranding op het station

De man werd door de politie aangehouden, nadat hij begin oktober vorig jaar op Utrecht Centraal een meisje in haar billen had geknepen. Op het politiebureau bleek dat twee andere meisjes bij de politie hadden gemeld dat zij onvrijwillige seks met hem hadden gehad. Later deed nog een meisje aangifte tegen hem.
De Utrechter, die nog bij zijn moeder woont, was via dating-apps als Badoo en Hugo in contact gekomen met de meisjes die volgens het OM in hun leven al de nodige problemen hadden gehad. Hij nodigde de meisje bij hem thuis uit, waar hij hen onder druk zette om seks met hem te hebben. Hij beweerde dat hij niet in de gaten had dat zij dat niet wilden, maar dat gelooft de rechtbank niet.

Kans op herhaling beperken

De rechtbank houdt er rekening mee dat de man door zwakbegaafdheid verminderd toerekeningsvatbaar is. Omdat de kans op herhaling groot is, moet hij zich in een kliniek laten behandelen en komt hij onder toezicht van de reclassering. Na zijn celstraf moet hij begeleid gaan wonen en een zinvolle dagbesteding zoeken. Hij mag vijf jaar lang geen contact hebben met de slachtoffers of bij hen in de buurt komen.
De rechters hebben voor het bepalen van de strafmaat ook gekeken naar vergelijkbare zaken. Mede daarom valt de straf iets lager uit dan de eis van de officier van justitie. Die vroeg de rechtbank om de verdachte te veroordelen tot vier jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
Als de verdachte of het OM het vonnis niet accepteren, moet er binnen twee weken hoger beroep worden aangetekend.