Mitros hoopt doorstroom te bevorderen met 'seniorvriendelijke' website

Utrecht - Ouderen willen vaak wel doorstromen naar een geschikte sociale seniorenwoning, maar weten lang niet altijd hoe. Vier op de tien woningen die voor ouderen geschikt zijn komen niet bij die groep terecht, concludeert Mitros na onderzoek. De woningcorporatie lanceert om die reden een "seniorvriendelijke" zoekpagina.
"Als ouderen die om welke reden dan ook, toch al zoeken naar andere woonruimte, moeten we hen niet afschrikken maar juist faciliteren", zegt Anemoon van Dijk van Mitros. De manager benadrukt het belang van doorstroming in de huidige oververhitte woningmarkt, maar zegt ook niemand te willen dwingen. "Doorstroming is een belangrijk thema, maar we gaan ouderen niet opjagen om hun woning vrij te maken voor gezinnen."

Reactietijd

Op dit moment worden veel senioren afgeschrikt door de korte reactietijd die ze bij Woningnet hebben, zegt een woordvoerder van Mitros. "Je moet er heel snel bij zijn. Vaak moet je al binnen een week reageren en als je hebt gereageerd moet je dan binnen 24 uur beslissen of je het ook daadwerkelijk wil. Dat overvalt ze dan."
Daarom kunnen ouderen via de nieuwe webpagina zich alvast oriënteren op de woning die ze willen. "We hebben bijna veertig complexen die geschikt zijn voor ouderen. Denk aan appartementen zonder drempels, waar je je scootmobiel gemakkelijk kunt parkeren en een gezamenlijke binnentuin hebben, bijvoorbeeld. Van al die complexen hebben we een duidelijk overzicht gemaakt, waardoor ouderen heel rustig – op een moment dat het hen uitkomt – een kijkje kunnen nemen. Zodra zo'n woning dan vrijkomt op Woningnet, hebben ze hun keuze eigenlijk al gemaakt en kunnen ze wel snel reageren."

Offline

Volledig offline gaan is volgens de woordvoerder van Mitros geen optie. "Woningnet is een platform waar alle huizen uit de hele regio op verzameld worden. Omdat mensen soms ook buiten Utrecht willen gaan wonen, kan het lastig zijn als ze eerst naar het kantoor van Mitros willen en daarna weer naar Portaal, bijvoorbeeld. Daarom wordt alles op één plek aangeboden: Woningnet."