'Hopen dat ie heel blijft!' 30 ton wegende stadskraan-replica onderweg naar Utrecht

Utrecht - Daar gaat ie dan eindelijk: na drie jaar opbouwen komt de stadskraan - althans een replica ervan - weer thuis in Utrecht. In alle vroegte werd hij vanochtend vanuit de Museumwerf in Nieuwegein op een ponton gehesen. "En dat zonder één keer te kraken, wat een machtig ding."
Wie vrijdagochtend naar de Museumwerf kijkt, ziet een wirwar van oranje bouwhelmen, een groot ponton en maar liefst drie hijskranen. “Dit is het moment waar we allemaal op hebben gewacht”, zegt projectleider Liesbeth Bouwhuis. “Beetje spannend is het wel, want die kraan weegt 30 ton. Nou, dan hoop je wel dat-ie heel blijft.”
Het was honderden jaren beeldbepalend voor de binnenstad van Utrecht én onmisbaar voor handel: een houten stadskraan met flinke giek die vanaf de 15e eeuw bij de Ganzenmarkt stond. Met het gevaarte werden goederen die over het water waren vervoerd op de kant gehesen.

De werven in Utrecht herinneren nog aan het handelsverleden van de stad, maar de bijbehorende stadskranen verdwenen allemaal in de loop der tijd. Stichting Stadskraan wilde daarom graag dit historische symbool nieuw leven inblazen. De afgelopen jaren maakten ze er een leerproject van voor mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen.

Een terugkeer op de Ganzenmarkt zat er helaas niet in. In plaats daarvan krijgt de kraan nu een plekje bij de Monicabrug in Utrecht.

Touwen worden om de kraan van 13,5 meter hoog gewikkeld. Met uiterste precisie, verzekeren de vervoerders de omstanders. “Ja, we gaan ‘m eerst omhoog tillen, daarna wordt ie op z’n kantje gelegd. Anders past hij absoluut niet onder ook maar een enkele brug door.”

Deel één

Vandaag is deel één van de reis van de replica-stadskraan. Eeuwenlang stond die op de Ganzenmarkt in Utrecht om goederen op de kant te hijsen. Tot dat in de 19e eeuw misging bij het takelen van de vrouwenbeelden die je nog altijd kunt zien bij de Winkel van Sinkel. De vracht was te zwaar en het bovendeel brak af. Het betekende het einde van de stadskraan.
Maar nu komt hij dus weer terug. Een reis over water, en later op de dag een stukje ‘klunen’. "Bij de Demkabrug wordt hij gelost, want er zijn een paar bruggen in de Vecht die te laag zijn voor de kraan - al ligt hij dus al op z’n kant", aldus projectleider Bouwhuis. "Daar vervolgt hij zijn weg via een trailer en overnacht hij bij het Zandpad."
Zaterdagochtend gaat de kraan weer terug op het ponton, en doorkruist hij zo de binnenstad op weg naar de eindbestemming: de Monicabrug. "Een pláátje om te zien", glundert een dame die er al sinds 07.00 uur staat. "Dit is once in a lifetime, hoor. Dit moet je op de foto zetten voor het nageslacht."

Veel bekijks

Het houten bouwwerk trekt inderdaad een hoop bekijks. Langs de kades in Nieuwegein staan veel mensen te filmen. “Bijna zonde dat hij onze stad verlaat”, grapt een geïnteresseerde. Een ander begint te wijzen. “Kijk, daar gaat-ie!”
En dat klopt. In vrij snel tempo gaat de grote kraan omhoog. Zwevend in de lucht houden de mensen die hier drie jaar aan hebben gewerkt hun hart vast.
Maar gelukkig, alles gaat goed. De schipper staat klaar, de trossen zijn los, en het ponton kan vertrekken. Op weg naar waar hij écht hoort, lacht Liesbeth Bouwhuis. “Dit bouwwerk laat zien hoe Utrecht er in de Middeleeuwen uitzag. Het wordt een herkenningspunt voor iedereen, hopen we.”

Openingsmoment

Uiteindelijk zou de kraan ook sterk genoeg zijn om te kunnen hijsen. Veel jenever, zoals eeuwen terug vaak op de kade werd gezet, zal het overigens niet zijn, knipoogt Bouwhuis. Maar zijn historische functie wordt sowieso behouden. Later volgt ook nog een officieel openingsmoment.