Utrechts onderzoek: 'Kinderen met ouders van gelijk geslacht doen het hartstikke goed'

UTRECHT - Het gedrag van kinderen met homo- of lesbische ouders is niet anders dan het gedrag van kinderen met hetero-ouders. Dat blijkt uit onderzoek van socioloog Deni Mazreka, verbonden aan de Universiteit Utrecht.
Archieffoto
Archieffoto © ANP
"We keken naar emotionele problemen, gedragsproblemen, hyperactiviteit, antisociaal gedrag, en problemen met leeftijdsgenoten", legt Mazreka uit. "Op geen van deze gebieden was er een significant verschil tussen de kinderen met ouders van gelijk geslacht en kinderen met ouders van verschillend geslacht."

Geslacht maakt niks uit

De bevindingen van het Utrechtse onderzoek zijn volgens hem belangrijk omdat het bijvoorbeeld in 9 van de 27 EU-landen voor ouders van gelijk geslacht verboden is om kinderen te adopteren. Een argument dat in die landen zoals Polen en Hongarije vaak gebruikt wordt, is dat kinderen negatieve effecten zullen ondervinden wanneer de ouders dezelfde sekse hebben.
Het onderzoek van Mazrekaj haalt dit argument volledig onderuit. "Kinderen met ouders van gelijk geslacht doen het hartstikke goed. Het is dan ook belangrijk om de drempels weg te werken voor ouders van gelijk geslacht die willen adopteren", zegt hij.
Helemaal omdat het hebben van twee vaders of twee moeders niet meer weg te denken is als familievorm. Mazrekaj: "De uitkomsten van het onderzoek zijn niet echt verrassend voor Nederland. Maar in veel andere landen is het niet vanzelfsprekend dat er veel tolerantie is op dit gebied. Het is dus heel interessant en relevant om te onderzoeken, zodat landen waar er weinig tolerantie is voor deze familievorm, hier wat aan hebben."
Socioloog Deni Mazreka, verbonden aan de Universiteit Utrecht

Meer onderzoeken

Voor zijn onderzoek heeft de Utrechtse socioloog met collega-onderzoekers anderhalf jaar aan dit vraagstuk gewerkt. Ze verzamelden data van ouders met kinderen in de leeftijd van 6 tot 13 jaar. "Het is nooit makkelijk om mensen te vinden. Maar in dit geval hebben we willekeurig mensen gecontacteerd en hadden we een redelijk hoge respons. Mensen vinden deze topic belangrijk, denk ik."
Intussen zijn de onderzoekers begonnen aan een vervolg. Er zijn meerdere onderzoeken opgestart die onder meer kijken naar hoe kinderen van verschillende soorten ouders het doen op de arbeidsmarkt en hoe het staat met hun mentale gezondheid. Ook die bevindingen worden met elkaar vergeleken.
Of de uitkomsten, net als het nu gepubliceerde onderzoek, in het International Journal of Environmental Research and Public Health terecht gaan komen, is nog maar de vraag. Toch is Mazrekaj blij dat zijn werk opvalt. "Ik ben er zeer trots op. Het is een goede journal en iedereen kan het lezen, wat zeer leuk is."