Paniek door overval met hakbijl in Utrechtse supermarkt: 'Dit gaat gesodemieter opleveren, dacht ik'

© Koen Laureij
Utrecht - De politie in Utrecht heeft een winkelovervaller opgepakt, kort nadat hij met een hakbijl een caissière had bedreigd. Hij vluchtte uit de Jumbo-supermarkt aan de Franciscusdreef, maar kwam niet ver. Mede door tips en alert optreden van omstanders werd hij even verderop in de kraag gegrepen. Twee andere verdachten zijn nog spoorloos.
De drie verdachten kwamen rond 20.00 uur de winkel binnen. Een van hen haalde opeens een hakbijl tevoorschijn. Hij sloeg vervolgens luid schreeuwend de kassa in puin. De overvaller vertrok met de kassalade en rende richting de Mexicodreef. Dankzij omstanders die achter hem aangingen en direct het alarmnummer 112 belden, kon de politie hem vrij snel aanhouden.

Getuige

"Het dommige is dat ze via de winkel gingen", vertelt een getuige die samen met anderen achtervolging inzette op de man met de hakbijl. "Ze stonden gewoon in de rij te wachten. Drie mannen met dikke jassen, mondkapjes, capuchons en brillen. Dan denk je meteen: dit is niet goed, dit gaat gesodemieter opleveren."
Toch deed niemand iets tot de hakbijl tevoorschijn kwam. "Daarna was iedereen op die man gefocust. Met zes man gingen we achter hem aan. Op een gegeven moment stopte hij en draaide hij zich om omdat hij besefte dat hij ons er niet uit zou rennen. Ook legde hij de kassala op de motorkap van een geparkeerde BMW. We bleven op afstand en hij sloeg op de auto met die bijl. Een passerende getuige pakte de kassala en bracht hem terug. Op een gegeven moment waren we de man toch kwijt, maar later las ik dat de politie hem alsnog had gepakt."

Slachtofferhulp

"Personeel én winkelend publiek is erg geschrokken", zegt een politiewoordvoerder. "Mensen sprongen over de kassa's heen en renden weg om maar te ontkomen aan die man. Dat geeft wel aan hoe intens het daar geweest is."
Agenten hebben in en rond de supermarkt meerdere aanwezigen gesproken die behoorlijk ontdaan waren door de heftige overval. Mogelijk zijn er meer mensen getuige geweest. De politie roept hen op zich vooral te melden als ze daar behoefte aan hebben. Zij kunnen ook terecht bij Slachtofferhulp. "We gaan graag met hen in gesprek."
Van de twee andere verdachten ontbreekt ieder spoor. Wat hun precieze aandeel is in de overval, is vooralsnog ook onduidelijk.