Vandalen vernielen Utrechts crematorium: 'Ik snap het gewoon niet'

Utrecht - Bij crematorium Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn meerdere herdenkplekken kapotgemaakt. Zeker twintig urnen, foto's van overledenen en grafmonumenten werden vernield. De politie is hard op zoek naar de dader(s).
Mogelijk is er een link met Koningsdag. De vernielingen werden namelijk gepleegd tussen dinsdagmiddag 26 april en woensdagochtend 27 april. Tussen de kapotgemaakte herdenkplekken lagen ook Koningsdag-versieringen.
Peter Landzaat kan er met zijn verstand niet bij. Zijn moeder ligt begraven op Daelwijck en ook haar rustplaats is overhoopgehaald. Zijn vader was helemaal over de rooie, vertelt Peter. "Ik snap het gewoon niet."
In Bureau Hengeveld, het opsporingsprogramma van RTV Utrecht, richt Peter zich tot de dader(s). "Het is niet alleen een bloemetje dat je omschopt. Maar je vernielt dingen die van mensen zijn. Dat doet meer verdriet dan je denkt." Vader en zoon Landzaat hebben aangifte gedaan.
De politie tast vooralsnog in het duister over wie de dader(s) zijn. Daarom wordt een getuigenoproep gedaan. De daders worden gevraagd zich vrijwillig te melden bij de politie, want nabestaanden hebben veel verdriet vanwege de vernielingen.