Provinciehuis vanaf vandaag opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

© Provincie Utrecht
Utrecht - De provincie Utrecht vangt vanaf vandaag maximaal 270 vluchtelingen uit Oekraïne op in het provinciehuis aan de Archimedeslaan. De locatie is beschikbaar voor één jaar, meldt de gemeente Utrecht.
Twee maanden geleden liet het provinciebestuur al weten tijdelijk Oekraïense vluchtelingen te willen opvangen. Daarvoor zijn afgelopen weken drie verdiepingen geschikt gemaakt. "De onmenselijke situatie in Oekraïne gaat ons allemaal aan", zei gedeputeerde Robert Strijk destijds. "Ook als provincie voelen wij ons verantwoordelijk om de mensen die onder afschuwelijke omstandigheden huis en haard hebben moeten verlaten, op te vangen en veiligheid te bieden."
De opvanglocatie in het provinciehuis zal met name geschikt zijn voor vrouwen, kinderen en ouderen, laat de gemeente weten. Dat zijn voornamelijk ook de mensen die naar Nederland komen omdat mannen tussen de 18 en 60 jaar Oekraïne niet mogen verlaten.
De gemeente Utrecht vangt ook nog altijd tientallen asielzoekers op in de Jaarbeurs, bijna honderd vluchtelingen verblijven in Utrechtse hotels en nog eens 150 mensen zijn ondergebracht in gemeentelijke locaties. Daarnaast wonen 420 Oekraïners bij gastgezinnen en hebben circa 215 mensen eigen onderdak gevonden, zo schrijft het stadsbestuur in de raadsbrief.
Tot en met vorige week vrijdag stonden er bijna duizend Oekraïners ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Utrecht. Circa de helft van hen ontvangt nog deze maand leefgeld van de gemeente.