Hamed wil een islamitische begraafplaats in Utrecht: 'Dit is, inshallah, mijn plek'

© RTV Utrecht
Utrecht - Steeds meer moslims laten zich niet meer begraven in het land van herkomst, maar kiezen ervoor om in Nederland begraven te worden. Daarom is er een toenemende behoefte aan meer islamitische rustplaatsen. Wat Hamed Amrino van stichting Bibin betreft zou er snel zo'n begraafplaats moeten komen in het midden van Nederland, in zijn stad Utrecht.
"Dit is de locatie", zegt Amrino. Hij wijst op een veld aan de Hamlaan, aan de rand van Vleuten. Nu is het nog een plek om te recreëren, maar hier zouden honderden graven van islamitische overleden kunnen komen.
In de gemeenteraad van Utrecht wordt al tijden gesproken over de komst van een islamitische begraafplaats. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar een locatie op de huidige begraafplaats Tolsteeg. Maar Amrino heeft andere ideeën: hij vindt de Hamlaan de meest geschikte rustplaats voor moslims. "De bestemming zit erop, we moeten er nu alleen nog uitkomen met de gemeente."
Onder moslims in Utrecht is steeds meer behoefte om zich in de eigen woonplaats te laten begraven
Volgens Amrino is er een groeiende behoefte van moslims om zich in Nederland te laten begraven. Ook bij hemzelf bestaat die behoefte. "Mijn vader is 23 jaar geleden begraven in Marokko. Als ik bij m'n vader wil zijn, dan moet ik daar heen. Als ikzelf kom te overlijden, wil ik dat mijn kinderen mij kunnen opzoeken in de buurt."
Ook bij islamitisch uitvaartcentrum Amanah in de Utrechtse wijk Overvecht merken ze dat steeds meer moslims zich niet meer in het land van herkomst willen laten begraven, maar in Nederland. "Door corona is er een ommekeer gekomen", vertelt Aisha Pijnenburg van het uitvaartcentrum. "Daardoor konden mensen niet gerepatrieerd worden. Heel veel mensen merken nu dat het fijn is dat wanneer je er behoefte aan hebt je je geliefde snel kan bezoeken."
Op dit moment worden moslims vaak begraven op een algemene begraafplaats. Daar is op zich niks mis mee, zegt Hamed Amrino van stichting Bibin. "Het mag wel, maar om je identiteit te behouden moet je op een islamitische begraafplaats begraven worden. Joden worden ook niet begraven op een christelijke begraafplaats."
Amrino hoopt daarom dat de islamitische begraafplaats snel gerealiseerd wordt in zijn woonplaats. "Als het lukt en ik zou een dag later overlijden dan zou ik dat helemaal niet erg vinden. Dit is, inshallah, mijn plek."

Expeditie Nederland

RTV Utrecht maakt samen met de andere twaalf regionale omroepen en het Caribisch Netwerk het programma 'Expeditie Nederland' dat wordt uitgezonden door Omroep Max. In Expeditie Nederland duiken regionale verslaggevers in uiteenlopende thema’s, van zwerfdieren tot de grote voorjaarsschoonmaak en fietsfanaten tot paastradities. Per aflevering nemen we een kijkje in vier provincies. De reportage over islamitisch begraven is onderdeel van de uitzending van 8 juni die om 18.30 uur wordt uitgezonden op NPO 2.