OM eist 14 jaar cel tegen Nieuwegeiner die ex op straat neerstak

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht/Nieuwegein - Een 32-jarige moordverdachte uit Nieuwegein heeft veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Jeffrey van den D. viel vorig jaar in Den Bosch voor de ogen van tientallen omstanders zijn Utrechtse ex aan, terwijl zij probeerde de kinderwagen met hun 1-jarige dochtertje in veiligheid te brengen.
"Let op mijn kind", riep de 34-jarige Clarinda van den Bersselaar toen haar ex haar met een mes belaagde. Even verderop schrok haar moeder van Clarinda op. "Ik hoorde haar geschreeuw, want de schuifpui stond open." Uiteindelijk stak Van den D. dertig keer op haar in.

Relatie beëindigd

De steekpartij op 8 september gebeurde nadat het slachtoffer de relatie had beëindigd. Vanmorgen las de rechter voor uit het dossier over de moord. Uit geciteerde stukken uit dagboeken en WhatsApp-gesprekken rijst een beeld van een problematische relatie.
De vrouw had bij de politie melding gemaakt van mishandeling en verkrachting door haar partner, de 32-jarige Jeffrey van den D. uit Nieuwegein. Ook zou hij hebben gedreigd hun dochter te ontvoeren.

'Ik wil haar pijn doen'

Van den D. schreef in dagboeken dat hij boos op haar was. "Ik wil haar pijn doen, wraak nemen. Ik voel me kut, eenzaam en alleen." De vrouw beëindigde in de ochtend van 8 september op aanraden van de ggz de relatie via de telefoon. Dat was omdat hij zijn emoties moeilijk onder controle zou kunnen houden. Ze spraken af dat ze zouden bellen zodra hun dochter bij haar ouders zou zijn in Den Bosch.
Zo ver kwam het niet. Van den D. reed naar het Bossche winkelcentrum waar hij zijn ex doodstak. Zelf zei hij daarover dat hij niet zichzelf was. "Het was alsof er een granaat was ontploft in mijn lijf en ik niet meer in mijn lichaam zat." Hij had een mes meegenomen, omdat hij bang was van haar, vertelde hij tegen de rechter. Zij zou hem subtiel hebben bedreigd, stelde hij.

Voorbedachte rade

De officier van justitie geloofde niet dat het in een opwelling gebeurde, zoals Van den B. beweert. "Hij ging helemaal los op haar bovenlichaam, maar ook het hoofd en gezicht. Clarinda is op brute wijze afgeslacht." Het OM vindt dat er sprake is van moord met voorbedachte rade.
De advocaat van Van den D. bepleitte dat er geen sprake was van een vooropgezet plan en dat zijn cliënt dus alleen doodslag ten laste kan worden gelegd. Hij sprak van een "horrorscenario", waarbij zijn cliënt pas op het allerlaatste moment besloot te steken.

Wanhopige man in het nauw

Van den D. heeft last van autisme en trekken van narcisme en borderline, oordeelde een gedragsdeskundige. Die zag geen aanwijzing voor een vooropgezet plan. "Ik zie wel een wanhopige man die in het nauw was gedreven en niet kon omgaan met de spanning."
Van den D. had ook zelfmoordneigingen. Deskundigen hebben tbs met dwangverpleging geadviseerd. Het vonnis van de rechtbank volgt op 2 juni.