Voor een potje nostalgisch gamen moet je in Utrecht zijn: 'Verhalen vertellen met een paar pixels'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Utrecht - De videogames van tegenwoordig zien er zo gelikt uit dat ze de realiteit benaderen. Toch kiest een kleine groep gamers er juist voor om óude videospelletjes te spelen die er misschien minder flitsend uitzien, maar minstens zo leuk zijn. Bij Awesome Space, midden in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, kunnen ze hun hart ophalen.
"Awesome Space is ongeveer 600 m2 aan nostalgie", vertelt Kristian Vlaardingerbroek die bij de retro gameclub betrokken is. "We hebben gameconsoles en computers staan vanaf begin jaren '80 tot ongeveer 2003 en alles wat daar bij hoort."
Bij Awesome Space in Utrecht kun je helemaal los op oude gameconsoles

Een open haard van Playstations

Wie het antikraakpand aan de Marco Pololaan binnenloopt kijkt z'n ogen uit. Er is een arcadehal met van die grote kasten waarop je games als Mortal Kombat of Bubbleshooter kunt spelen, verschillende oude spelcomputers als de Nintendo 8-bit of de Sega staan aangesloten op tv's, er is een 'digitale openhaard' die bestaat uit oude PS2-consoles en er staan allerlei oude (game)computers en onderdelen her en der opgesteld. Soms lijkt het net een museum, maar dat is het ook weer niet.
Retrogamer Pieter Hensen zit achter een oude pc zijn favoriete spel te spelen: Quake. "Dit spel komt uit 1996", vertelt hij. "Dit was zo'n beetje de eerste game die ik speelde, dus dat maakt een soort nostalgische gevoelens bij me los. Je gaat eigenlijk terug naar die tijd, toen je je tas in de hoek pleurde en ging gamen. Dat is een fijn gevoel."

Verhaal met pixels

"Het is een stuk jeugdsentiment of nostalgie", vult Vlaardingerbroek aan. "Het is een beetje alsof je een oude film pakt, zo pak je ook wel eens een oude game voor de verhaallijn. En die zijn ook gewoon leuk. Bij die hele grote, grafische games hoor je ook wel vaak dat het vooral gaat om hoe het eruit ziet en een stuk minder om het verhaal. Als je teruggaat naar de '8-bit tijd' dan moest je je verhaal vertellen met een paar pixels, en daar zit ook wel een bepaalde kracht in."
Awesome Space is vrij toegankelijk voor iedereen op woensdag- en vrijdagavonden.

Expeditie Nederland

RTV Utrecht maakt samen met de andere twaalf regionale omroepen en het Caribisch Netwerk het programma Expeditie Nederland dat wordt uitgezonden door Omroep Max. In Expeditie Nederland duiken regionale verslaggevers in uiteenlopende thema’s, van zwerfdieren tot de grote voorjaarsschoonmaak en fietsfanaten tot paastradities. Per aflevering nemen we een kijkje in vier provincies. De reportage over de retro-spellen is onderdeel van de uitzending van 1 juni die om 18.30 uur wordt uitgezonden op NPO 2.