Aftrap Vuelta-festiviteiten: Zoetemelk brengt rode leiderstrui naar Utrecht

© RTV Utrecht / Utrechts Archief
Utrecht - Over precies honderd dagen start de Vuelta met een ploegentijdrit door Utrecht. Hiermee zijn 'we' de eerste stad die de Tour, de Giro en de Vuelta organiseert. Vandaag is de aftrap van het festiviteitenprogramma waarin wordt toegeleefd naar 19 augustus. Joop Zoetemelk, winnaar van de Vuelta in 1979, brengt de rode leiderstrui van Overvecht naar de binnenstad met een grote groep fietsers.
Vandaag rijdt een peloton in speciale shirts vanaf de andere Vuelta-steden Breda en ‘s-Hertogenbosch naar Utrecht. De renners stoppen op zes belangrijke plekken. Om 16.30 uur is er een intermezzo bij de Amerongse Berg. Hier wordt een bord onthuld om het hoogste punt van La Vuelta Holanda te markeren. Gedeputeerde Mirjam Sterk en Wethouder Chantal Broekhuis zijn hierbij aanwezig.
In Utrecht is de eerste stop in Overvecht. In het watertorenpark vindt een Vuelta Fietshub plaats in aanwezigheid van de fietsburgemeester van Utrecht, wethouder Klaas Verschuure. Hier sluiten 150 personen aan die met het hoofdpeloton naar de binnenstad fietsen, met Zoetemelk op kop. De aankomst bij het hoofdpodium op de Neude is rond 19.00 uur.

Rode trui

Zoetemelk zal daar de officiële rode trui overhandigen aan burgemeester Sharon Dijksma. Zij gaat hem veilig bewaren tot 18 augustus, als hij wordt uitgereikt aan de eerste leider in het Algemeen Klassement van de Vuelta.
Vervolgens wordt op het podium een aftelklok onthuld met het aantal hartslagen tot aan de start van de Vuelta. Om dit moment te vieren is er een concert onder leiding van het orkest Fort van de Verbeelding, met medewerking van Aly N’diaye Rose, Eric Vaarzon Morel, DJ Prace en het publiek met hun fietsbellen. Om 19.30 is het programma afgelopen.

La Vuelta Holanda

Op donderdagavond 18 augustus is er een ploegenpresentatie in de binnenstad van Utrecht. De Vuelta begint een dag later met een ploegentijdrit. De renners gaan van start bij de Jaarbeurs en doen vrijwel alle wijken van de stad aan. De tweede etappe begint zaterdag in Den Bosch, finisht in Utrecht en gaat ook voor een groot deel door onze provincie.