Stormschade aan bomen kost de gemeente Utrecht tot nu toe 250.000 euro

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Utrecht - De schade aan bomen als gevolg van de stormen Dudley, Eunice en Franklin die begin dit jaar over ons land raasden, heeft de gemeente Utrecht tot nu toe 250.000 euro gekost. Dat meldt het college in antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad.
Tijdens de stormen zijn ongeveer 270 bomen omgewaaid, afgebroken of vanwege een onveilige situatie weggehaald met een noodkapprocedure. Daarnaast zijn nog eens 120 bomen beschadigd geraakt.
De gemeente is naar verwachting nog tot het einde van dit jaar bezig met het afhandelen van alle stormschade in de natuur. Het gaat met name om het weghalen van boomstronken en het aanplanten van vervangende bomen. Dat gebeurt in het plantseizoen dat loopt van november 2022 tot en met maart 2023.
De gemeente Utrecht telt ongeveer 140.000 park- en straatbomen. Daarnaast heeft het nog eens 190 hectare aan bossen, plantsoenen en landgoederen in beheer. De kosten voor het opruimen van de stormschade kunnen worden opgevangen binnen het beschikbare budget van de gemeente.