Nieuwe buren maken Utrechtse probleemflat weer leefbaar

Utrecht - Het flatcomplex aan de Vulcanusdreef in het Utrechtse Overvecht stond een paar jaar geleden niet goed bekend. Er was overlast, er werd drugs gebruikt, er was veel criminaliteit en er zat zelfs een illegaal bordeel in de flat.
Kortom, geen fijne plek om te wonen, tot de 'nieuwe buren' kwamen. Deze jonge, betrokken huurders werden aangetrokken door woningcorporatie Mitros en kregen voorrang op een flatje. Maar dan moesten ze wel omkijken naar de andere bewoners en initiatieven nemen om de leefbaarheid in de flat te verbeteren.
"Het is een hele prettige woning, we zijn super betrokken bij elkaar", vertelt Niels Veldhuisen, een nieuwe buur en 'dragende bewoner'. "Er zit hier van alles. Sommige mensen hebben lang op straat geleefd of zijn verslaafd. Wij hebben dan een signalerende functie, we kijken welke begeleiding ze nodig hebben."
"Een tijdje geleden kwam ik iemand tegen bij de hoofdingang van flat wiens gezicht helemaal was opgezwollen. Dus heb ik gezegd dat hij naar de dokter moest gaan. En het bleek dat z'n hele gezicht ontstoken was. Op zo'n moment ben ik blij dat ik een steuntje de goede richting in kan zijn, gewoon als buurman."

Pizza- en pannenkoekendagen

Van de ongeveer 180 woningen zijn er nu zo'n 60 betrokken door de nieuwe buren. Zij worden ook wel de 'dragende bewoners' genoemd die de 'vragende bewoners' kunnen helpen. Daardoor is de sfeer in de flat is er flink op vooruitgegaan, vindt ook bewoner Rob Jongerius.
"Ja, er is veel veranderd. Er wordt boodschappen gedaan voor de ouderen, er zijn pizza- en pannenkoekendagen in de binnentuin en we hebben veel meer contact met elkaar."
Niels: "Het is super fijn dat mensen hier zelfstandig kunnen blijven wonen zonder dat ze naar een woongroep ofzo hoeven. Dit zou natuurlijk op veel meer plekken kunnen werken. We proberen dit concept daarom ook op andere plekken in te voeren."