Gemeente Utrecht koopt stuk grond langs Amsterdam-Rijnkanaal voor nieuw park

© Google Streetview
Utrecht - Langs het Amsterdam-Rijnkanaal in de Utrechtse wijk Zuilen komt een nieuw park. Het gaat om het stuk grond van de voormalige Demka-staalfabriek aan de Amsterdamsestraatweg. De gemeente Utrecht heeft daarvoor het stuk grond onlangs aangekocht voor een bedrag van 1 euro.
Voordat de aanleg van het park start, wordt eerst de bodem gesaneerd. Dit gaat naar verwachting 30.000 euro kosten. Daarnaast wordt ook de bocht in het kanaal verbreed en de radarpost verplaatst.
"Met onze grondaankoop ontstaat nu ruimte voor de inrichting van een klein park dat aansluit op de Van Heukelomlob, de groene route aan de noordkant van de Amsterdamsestraatweg richting de Vecht", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente wil verder ook een fietspad aanleggen zodat mensen gemakkelijk langs het kanaal kunnen reizen. De route maakt straks deel uit van het hoofdfietsroutenetwerk van Utrecht.
De aankoop van het stuk grond was al langer een wens van de gemeente, maar vanwege de afwikkeling van een faillissement bleek dat eerder niet mogelijk, schrijft het college. Komende tijd moet de exacte invulling van het park duidelijk worden: de gemeente voert hierover gesprekken met bewoners.
Rijkswaterstaat verwacht de aanpassing van de bocht in het kanaal medio 2025 te hebben afgerond. Daarna start de gemeente met de aanleg van de nieuwe fietsverbinding en de verdere aanleg van het park.