Songfestivalkoorts in regio Utrecht: 'De allerleukste niet belangrijke reden om een feestje te vieren'

Utrecht - Vandaag is het zover: het Eurovisie Songfestival begint. In de eerste halve finale vanavond komt S10 namens Nederland in actie. Zeven acts moet ze voor laten gaan voordat ze het podium op mag met haar lied De Diepte. Ze hoopt natuurlijk een plekje te bemachtigen voor de finale op zaterdag. Maar winst of geen winst, in Café Kalff aan de Oudegracht in Utrecht is het sowieso feest.
"Het Songfestival is de allerleukste niet belangrijke reden om een feestje te vieren", legt uitbater Robbert Kalff uit. "Ik vond het als kind al ontzettend leuk om met natte haartjes op de bank mee te kijken. Veel mensen zullen dat wel herkennen. Verder is het natuurlijk leuk om overal commentaar op te leveren, zonder gemeen of vervelend te worden."
Het is heel fijn dat er zorgeloos gefeest kan worden na twee jaar corona, vindt Kalff. "We hebben zes of zeven jaar de Eurovisiesteeg gehad naast onze kroeg en elk jaar kwamen er steeds meer mensen. De apotheose was met de winst van Duncan Lawrence in 2019, maar het jaar daarop kwam de pandemie terwijl we toen eigenlijk nog grootster wilden uitpakken."
© RTV Utrecht / Sem van der Wal

Baarnse superfan in Turijn

Bas van Rossum uit Baarn is een groot fan van het Songfestival. Hij is zelfs in Turijn om het Songfestival bij te wonen. "De sfeer is uitstekend. Het weer wordt beter en het Songfestival wordt steeds zichtbaarder in de stad. Je ziet ook steeds meer toeristen met landskleuren rondlopen. Het is erg leuk hier."
Vanavond is Bas bij de halve finale. Een van de presentatoren is zangeres Laura Pausini. "Ik ben heel benieuwd en Er zijn een stuk of zeven favorieten, waaronder Nederland. Ik durf er in ieder geval een flesje prosecco op te zette dat ze de finale haalt."
Bas is er niet van overtuigd dat Oekraïne gaat winnen, zoals de bookmakers. "Ze hebben door de oorlog de gunfactor, maar ik denk de kwaliteit van het lied, de zang en de act toch minstens zo zwaar weegt bij de vakjury en televoters."

Zaterdag buiten kijken bij Kalff

Vanavond en morgen tijdens de halve finales is er nog geen groot scherm in de steeg bij Café Kalff in Utrecht. "We hebben binnen de tv's aan en het zal wel goed vol zijn, want Nederland doet mee." Zaterdag bij de finale zal er wel buiten worden gekeken.
Hoewel hij verwacht dat Oekraïne gaat winnen, is Italië de favoriet van Kalff. "Ze hebben weer een heel mooi liedje, maar Engeland heeft ook een prachtige inzending. Die hebben jarenlang heel slechte liedjes gehad, maar dit nummer van San Ryder is heel goed."
S10 zal namens Nederland zeker de finale halen, verwacht de kroegbaas. "Ik vond het nummer eerst wat saai, maar hoe vaker ik het hoor, en met die presentatie erbij, denk ik dat ze toch nog wel hoog zal eindigen. Maar hoe dan ook: bij Kalff zal het in ieder geval de hele week plezier zijn."