Altrecht zet VR-bril in bij therapie: 'In een virtuele omgeving durf je net iets meer'

Utrecht - Mensen die bang zijn om een café binnen te lopen, de bus te pakken of bijvoorbeeld sociale situaties vermijden kunnen sinds kort bij Altrecht in Utrecht geholpen worden door middel van Virtual Reality Therapie. Met een speciale bril op stappen ze virtuele werelden binnen om daar te oefenen en vervolgens het echte leven weer aan te kunnen.
"Voor mensen die heel veel moeite hebben om zelfstandig op straat te lopen of het openbaar vervoer te nemen is deze therapie bedoeld. Ze kunnen hiermee hun angsten overwinnen", vertelt Tonnie Staring, klinisch psycholoog bij Altrecht. "Die mensen vinden het te eng om dit in het echt te oefenen, dus dan komt het er niet van. In die virtuele omgeving durven ze het sneller, en de patiënten weten dat het niet echt is, dus dan durven ze toch net iets meer. Maar ook al is het niet écht, het werkt vervolgens wel."

Druk in de bus

Annika Tol is werkzaam bij Altrecht en demonstreert hoe dat gaat, zo'n VR-behandeling. Ze zet de VR-bril op en stapt de bus in. "Het is best confronterend. Ik zit tegenover iemand die zich van me afwendt. Het is ook echt druk in de bus."
Vervolgens stapt ze in een virtuele wereld waar ze een sollicitatiegesprek heeft met twee mensen tegenover zich. De behandelend psycholoog kan die personen helemaal zelf creëren en zelfs de stem aanpassen zodat de setting van het gesprek zo dicht mogelijk in de buurt komt van de realitieit. "Er wordt echt op je reageert. Zowel in de bus als tijdens het sollicitatiegesprek. Je weet dat het niet echt is, maar het roept wel van alles op", vertelt Tol.

Thuis VR-therapie

"De software en hardware ontwikkelen zich zo snel dat je dit uiteindelijk ook thuis kan doen", zegt psycholoog Staring. "Nu moet je nog in onze VR-kamer in Utrecht komen. Maar straks heb je een online-coach in die VR-omgeving die dan jouw therapeut wordt. Ze zijn dat nu aan het testen in Engeland. Je kunt het nog dichter bij mensen thuis aanbieden. Daar gaat het uiteindelijk heen."
Expeditie Nederland

RTV Utrecht maakt samen met de andere twaalf regionale omroepen en het Caribisch Netwerk het programma Expeditie Nederland dat wordt uitgezonden door Omroep Max. In Expeditie Nederland duiken regionale verslaggevers in uiteenlopende thema’s, van zwerfdieren tot de grote voorjaarsschoonmaak en fietsfanaten tot paastradities. Per aflevering nemen we een kijkje in vier provincies.

De reportage over VR-therapie is onderdeel van de uitzending van 10 mei die om 18.30 uur is uitgezonden op NPO 2.