Drugscriminelen stuurden voor kapitaal aan cocaïne per post vanuit Colombia naar Utrechts bedrijf

© RTV Utrecht
Utrecht - Drugscriminelen sturen gewoon met de pakketpost flinke partijen cocaine vanuit Colombia naar Utrecht. Dat bleek vanochtend tijdens het proces tegen een Amsterdamse taxichauffeur, die begin september werd opgepakt toen hij dozen met cocaine kwam oppikken die via DHL naar een bedrijf in Utrecht waren verstuurd. Volgens het Openbaar Ministerie is de man samen met anderen verantwoordelijk voor invoeren van zeker 160 kilogram bruin poeder waarin de harddrug was verwerkt.
Volgens het OM was ruim 24 kilogram zuivere cocaine verwerkt in een poeder dat bestond uit ijzer, koper en verschillende zouten. Na zuivering en bewerking zou dat ruim 34 kilogram cocaine opleveren, die aan gebruikers kan worden verkocht. Een dergelijke partij zou een straatwaarde van rond de 1,7 miljoen euro hebben. Als het aan het OM ligt, krijgt de 55-jarige chauffeur vijf jaar celstraf voor zijn aandeel in de smokkel.

Dozen uit Colombia

Begin september werden drie gehavende dozen met het poeder bij een Utrechts bedrijf afgeleverd, waarvan de naam tijdens de rechtszitting om veiligheidsreden geheim werd gehouden. De pakketten waren aan het bedrijf geadresseerd, maar niet voor het bedrijf bestemd. Een medewerker keek wat erin zat en waarschuwde de politie, omdat hij de zending vanuit de Colombiaanse havenstad Santa Marta niet vertrouwde.
Toen de taxichaufeur zich de volgende dag bij het bedrijf meldde, werd hij aangehouden. In zijn kofferbak werd een identiek pakket aangetroffen, dat cocainepoeder bleek te bevatten. Een dag later werd bij het bedrijf nog zo'n doos met twintig kilogram poeder bezorgd. En in het sorteercentrum van DHL in Utrecht werden later nog drie pakketten onderschept. Volgens het OM gaat in totaal om acht pakketten die in twee zendingen vanuit Colombia naar Utrecht waren verstuurd.

DHL-medewerker ook verdacht

De verdachte heeft na zijn aanhouding wisselende verklaringen afgelegd bij de politie en in de rechtbank. Vandaag hield hij vol dat hij niets met drugssmokkel te maken heeft en niet wist wat er in de dozen zat. Hij moest de pakketten ophalen voor een kennis met de bijnaam Zappa, maar kon de echte naam van die kennis niet geven. Volgens het OM blijkt echter uit onderzoek van zijn telefoon dat hij regelmatig heeft gezocht naar informatie over de routes die pakketzendingen vanuit Colombia en Brazilië afleggen.
Met de telefoon heeft hij ook veel gebeld met een medewerker van DHL, die medeverdachte is in de zaak. Op bewakingsbeelden van het sorteercentrum van DHL is te zien dat de chauffeur een dag voor zijn aanhouding een pakket ophaalt, dat de verdachte medewerker voor hem apart heeft gezet. Hij krijgt het mee zonder papieren te hoeven tonen. De man van het pakketbedrijf kruist vervolgens zelf het ontvangstbewijs aan.

De Sjaak

Volgens zijn advocaat is de strafeis van de officier van justitie veel te hoog. De chauffeur zou echt van niets hebben geweten en "is de Sjaak" terwijl de echte criminelen de dans ontspringen. Er zou onvoldoende bewijs zijn voor zijn betrokkenhheid bij invoer van cocaïne in Nederland, hooguit van het verlengen van de cokelijn.
De Amsterdammer is weliswaar eerder veroordeeld voor een drugszaak, maar zou inmiddels zijn leven hebben gebeterd. De advocaat vroeg de rechtbank daarom "om niet te hard te zijn en de menselijke maat toe te passen" op de verdachte, die al acht maanden in vootarrest zit. Hij pleitte voor een lagere straf met een voorwaardelijk deel.
De verdachte was zichtbaar geschrokken door de vijf jaar cel die het OM tegen hem eist. Hij kon geen woord meer uitbrengen toen de voorzitter hem het laatste woord gaf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op maandag 23 mei.