Maarten van Rossem: 'Sis was een soort tweelingzus, ik moet wennen dat ze er niet meer is'

© ANP
Utrecht - In zijn podcast heeft Maarten van Rossem gereageerd op het overlijden van zijn zus Sis (77), die eigenlijk Mary heette. Hoewel ze al een tijdje kampte met gezondheidsproblemen kwam haar overlijden totaal onverwacht, vertelt de Utrechtse historicus.
Sis uit Wijk bij Duurstede kwam vorige week op haar verjaardag ten val in haar keuken en overleed een half uur voor de Dodenherdenking. "Ze is vrij snel in een coma geraakt en daar is ze nooit meer uitgekomen. Ik moet nog wennen aan het feit dat ze er niet meer is en denk er voortdurend over na dat ze plotseling verdwenen is. In het park zie je de bloeiende kastanjes waar ze dol op was en dan denk je: wat een treurnis dat ze dit niet meer zien kan. Ik ben niet iemand die meteen in een niet te stuiten tranenvloed uitbarst en op de grond gaat liggen kronkelen. Ik moet er langzaam aan wennen."
Maarten vertelt in de podcast uitgebreid over de band en de gelijkenissen met zijn zus, zoals hun gezamenlijke weerzin van mannen in korte broeken en hun breedsprakigheid. "Ik dacht vaak: ik heb een soort tweelingzuster. Dat werkte zowel positieve als negatieve zin." Hij is niet meer naar zijn overleden zus gaan kijken. "Ik denk liever aan de laatste keer dat ik haar zag, gezellig met een glaasje aan een tafeltje toen we voor opnamen in Zierikzee waren.

Journaal en Teletekst

Kunsthistorica Sis gaf jarenlang les in Utrecht, onder meer aan de lerarenopleiding. Door haar eigenzinnige bijdragen in het tv-programma Hier zijn de Van Rossems werd ze een landelijke bekendheid. "Ik was wel verrast om mijn eigen zuster op het journaal te zien en op Teletekst, mijn favoriete medium. Dat had ze zelf denk ik ook wel leuk gevonden, maar de tragiek van de zaak wil dat ze dit soort dingen zelf niet meer meemaakt."
Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren met Hier zijn de Van Rossems. "Daar hebben we nog niet over nagedacht, dat heeft eerst tijd nodig. Wat we vorig jaar hebben gemaakt en wat we nu in Zierikzee hebben gemaakt, wordt in ieder geval nog uitgezonden. Volgend weekend zouden we opnemen in Emmen, maar ja, dat gaat niet gebeuren." In zijn podcast bedankte Maarten iedereen voor de enorme hoeveelheden condoleances.