Verdachte van misbruik kwetsbare meisjes: 'Ik had helemaal niet door dat ze niet wilden'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht/Busssum - "Ik snap nu dat het niet leuk is voor de meiden, weet je. Pas toen ik vast kwam te zitten en het dossier las, besefte ik dat ik te ver was gegaan. Ik had op dat moment helemaal niet door dat ze niet wilden. Dan had ik er gelijk wat aan gedaan." Dat zei de 25-jarige Utrechter S. die vanmiddag in de rechtbank terechtstond, omdat hij meerdere kwetsbare meisjes heeft gedwongen om seks met hem te hebben. Volgens de officier van justitie zijn onder meer verkrachting, aanranding en ontucht bewezen en zijn de meisjes voor het leven getekend.
Een van de meisjes was pas 15 jaar oud toen S. seks met haar had. Hij maakte daar foto's en filmpjes van, waarop ook haar gezicht te zien was. De beelden zette hij met haar telefoonnummer op sociale media als Telegram en Snapchat. De filmpjes achtervolgen haar nog steeds, bleek in de rechtbank uit haar slachtofferverklaring.
De verdachte hangt nu een lange gevangenisstraf boven het hoofd. Als het aan het OM ligt moet hij zich daarnaast laten behandelen. Ook wil het OM dat hij drie van de meisjes vele duizenden euro's schadevergoeding betaalt.

Aanranding

De man werd door de politie aangehouden, nadat hij begin oktober vorig jaar op Utrecht Centraal een meisje in haar billen had geknepen. Hij lachte hard toen zij merkte dat hij het had gedaan. Zij waarschuwde agenten dat zij was aangerand. De Utrechter werd vervolgens meegenomen naar het bureau, waar bleek dat twee andere meisjes bij de politie hadden gemeld dat zij onvrijwillige seks met hem hadden gehad. Later deed nog een meisje aangifte tegen hem.
De Utrechter, die nog bij zijn moeder woont, was via dating-apps als Badoo en Hugo in contact gekomen met de meisjes die volgens het OM in hun leven al de nodige problemen hadden gehad. Het meisje van 15 zou zich als 17 hebben voorgedaan en zag er volgens de verdachte ook ouder uit. Maar nadat haar moeder de verdachte telefonisch haar ware leeftijd had verteld, had hij nog meerdere keren seks met haar gehad.

Verkrachting

Een 18-jarige meisje dat met hem had afgesproken om bij hem thuis films te kijken, zou door hem zijn verkracht. "We waren vrienden dacht ik. We zouden een filmavond houden, maar het eindigde voor mij in horrorfilm", zei ze in de verklaring die werd voorgelezen in de rechtszaal. Toen hij haar op de bank begon te zoenen en betasten, zei ze dat ze dat niet wilde en liep weg om haar sigaretten te pakken.
Hij zou haar vervolgens ruw hebben uitgekleed en haar met behulp van babyolie hebben verkracht. "Zo nu heb ik mijn zin gehad, nu kun je gaan", zou hij daarna hebben gezegd. Ze ging overstuur naar buiten en belde haar moeder. Die kwam haar dochter midden in de naht ophalen en maakte de verdachte en diens moeder woedend duidelijk dat zij aangifte zou doen. "Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik niet heb gemerkt dat het een kwetsbaar meisje was", reageerde hij tegenover de rechters.
Ook het derde meisje dat aangifte deed, had zich hardnekkig verzet toen de verdachte seks met haar wilde hebben. Hij staakte zijn pogingen, maar bevredigde zichzelf in haar bijzijn. De rechters vonden het onbegrijpelijk dat hij dit had gedaan, terwijl het meisje heel erg duidelijk had gemaakt dat zij geen seks wilde. Maar de verdachte bleef volhouden hij dat hij dit niet had begrepen.

Zwakbegaafd

Volgens een psycholoog is de man zeer zwak begaafd en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. Daardoor zou hij "signalen van de meisjes kunnen hebben gemist of niet hebben begrepen". Maar hij is wel nog steeds verantwoordelijk en het is vanwege het gevaar op gevaar op herhaling heel belangrijk dat hij wordt behandeld, adviseert de psycholoog.
Volgens de officier van justitie zijn alle verdenkingen bewezen. De beelden die S. maakte en verspreidde van de seks met een minderjarige, ziet het OM als kinderpornografisch materiaal. Samen met de ontucht werkt dat strafverzwarend, stelde de officier van justitie. Het OM eist vier jaar gevangenisstraf tegen de man, waarvan een half jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.
Hij moet zich laten behandelen en komt onder toezicht van de reclassering. Verder zou hij niet langer op datingapps actief mogen zijn en moet hij bij zijn moeder uit huis en begeleid gaan wonen als hij vrijkomt. Met de slachtoffers zou hij dan vijf jaar lang geen contact meer mogen hebben.
Namens het minderjarige meisje wordt een schadevergoeding geeist van 38.000 euro. De andere twee meisjes vorderden bedragen van 6.000 euro en 2.500 euro. Volgens de officier van justitie zijn die vorderingen goed onderbouwd en zou S. dat moeten betalen.

Stelliger afwijzen

Advocaat Van Elst vindt dat de rechtbank meer rekening zou moeten houden met de verstandelijke beperking van zijn cliënt. Hij had in 15 jaar tijd niet zo'n zwakbegaafde verdachte verdedigd, zei hij. Volgens hem functioneert S. op kinderlijk niveau en had hij echt niet begrepen dat de meisjes geen seks met hem wilden.
Voor verkrachting was volgens de advocaat te weinig bewijs. "Dat meisje had stelliger moeten zijn in haar afwijzing", vond hij. De schadevergoeding voor het minderjarige meisje vond hij buitensporig hoog. Zijn cliënt zou het erg zwaar hebben gehad tijdens zijn half jaar durende voorarrest. "Hij moet snel worden behandeld en heeft niets aan celstraf", betoogde de raadsman.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen en doet op 20 mei uitspraak.