Rapper Duimalot draagt heel Utrecht op zijn schouders in lijflied voor 900 jaar Utrecht

Utrecht - "Negen barkie jaar zijn we een stad, je kan ons vinden ouwe." Je hoeft niet afgestudeerd te zijn in straattaal om de tekst van 'Freedom City (Utrecht900 Anthem)' te ontcijferen. Negen barkie is 900, ouwe is vriend. Dan ben je er wel. Het lied is het themanummer tijdens de vieringen voor 900 jaar Utrecht.
In de euforische hymne voor de stad neemt Duimalot (Gary Gravenbeek) je mee door Utrecht. Met gekleurde mensen liep hij door Wittevrouwen, hij ging hoger dan Catharijne en rapt voor Hoograven, Leidsche Rijn en Overvecht. Op de 900e verjaardag van Utrecht op 2 juni, rapt Duimalot het nummer samen met schoolkinderen uit Utrechtse wijken.
De rapper was donderdag op het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk stagehost en vertelde aan RTV Utrecht over zijn achtergrond. "Ik ben afgestudeerd als danser, ik denk dat je dan met heel veel verschillende mensen, heel veel culturen te maken krijgt. En ik denk dat die verbondenheid iets is dat ik wil bereiken met de muziek."
Duimalot: "Het fijne aan muziek is dat je letterlijk de woorden kan zeggen die je wil in plaats van op een abstracte manier te dansen." Hij kent de waarde van woorden en kiest ze zorgvuldig. Je zult hem bijvoorbeeld niet horen schelden. "Omdat ik wil dat kinderen met opa's en oma's mijn muziek kunnen luisteren en het kunnen hebben over 'whatever'." Scheldpartijen doen af aan de kracht van de muziek, of om met Duimalot te spreken: ontkrachten de message.