Bevrijdingsfestival in Utrecht trok 37.000 bezoekers: 'De organisatie en alle bezoekers hebben genoten'

Utrecht - Het Bevrijdingsfestival in Utrecht is dit jaar door zo'n 37.000 mensen bezocht. Het was de eerste keer sinds 2019 dat het evenement weer regulier kon plaatsvinden. Bezoekers moesten gistermiddag flink wat geduld opbrengen om het terrein van park Transwijk op te komen, want voor de enige ingang naar het festival stond een flinke rij.

Programma

Het festival trapte rond het middaguur af met Ambassadeur van de Vrijheid Fresku. Daarna waren er optredens van onder meer Muyayo Rif, WIES, Jeanne Rouwendaal en de dj's van Mahabe. De Utrechtse band Tapestries werd door de jury gekozen als winnaar van de Songs for Freedom-contest.
Net als voorgaande jaren werd ook de diversiteitsprijs uitgereikt. Wethouder Linda Voortman mocht die dit jaar geven aan Stichting Colored Qollective, een organisatie die zich inzendt voor LHBTQUA+personen. De stichting ontving 5000 euro voor hun initiatief.
Behalve het festival was er ook een inhoudelijk programma georganiseerd. In TivoliVredenburg was een live talkshow met auteur Lale Gül, de van origine Oekraïense oud-voetballer Evgeniy Levchenko en columnist Natascha van Weezel. Zij deelden hun persoonlijke ervaringen en spraken over vrijheid. In Bibliotheek Neude waren speeddates met veteranen en namens het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking en de Bibliotheek Utrecht werd een vrijheidswandeling georganiseerd langs Utrechtse plekken die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld.

'Genoten'

"De organisatie en alle bezoekers hebben genoten: van jong tot oud. Van alle artiesten die er een feest van hebben gemaakt en van de Ambassadeurs van de Vrijheid en van het prachtige weer", zo laat de organisatie weten.
Vanwege corona kon Bevrijdingsfestival twee edities niet doorgaan in zijn huidige vorm. In plaats daarvan waren er online activiteiten. Zo werd het vrijheidsvuur in het eerste coronajaar digitaal ontstoken en waren vorig jaar diverse optredens via een livestream te zien.