Utrechtse maaltijdbezorgers Domino's niet meer overvallen sinds proef met bodycams

© ANP
Utrecht - De proef waarbij Utrechtse maaltijdbezorgers van pizzaketen Domino's werden uitgerust met een bodycam, was een succes. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) meldt dat er sinds de start van de pilot geen enkele bezorger van de pizzaketen in Utrecht is overvallen.
Het experiment met de bodycams werd eind vorig jaar opgestart nadat meerdere pizzabezorgers in en rond Utrecht waren overvallen. De gemeente Utrecht, het CCV en Domino's wilden aandacht voor het probleem, met name omdat berovingen heel veel impact hebben op de vaak jonge slachtoffers.
De medewerkers droegen de bodycams in de wintermaanden, een periode waarin relatief veel overvallen op maaltijdbezorgers plaatsvinden. De deelnemers van de proef konden de bodycam met een alarmknop aanzetten op momenten dat zij te maken kregen met een onveilige situatie. Maar uit de evaluatie blijkt nu dat de maaltijdbezorgers deze knop geen enkele keer hebben hoeven gebruiken.

'Prachtige uitkomst'

"We wisten van eerdere proeven met de bodycam dat maaltijdbezorgers zich veiliger voelen en dit is natuurlijk een prachtige uitkomst", vertelt Colin Voetee van het CCV. Hij doelt op eerdere pilots in onder meer Rotterdam en Nijmegen. "De gemeente Utrecht laat met deze proef zien dat zij het probleem graag willen aanpakken en dat Domino's het ook serieus neemt. Zij hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Maar het is ook heel fijn dat we met de bodycams een veiliger gevoel creëren."
De Utrechtse proef is inmiddels beëindigd. Domino's laat aan RTV Utrecht weten ook heel positief terug te kijken op de proef. "Je bent toch verantwoordelijk voor de veiligheid van je personeel en door deze samenwerking met de gemeente en het CCV kun je toch het verschil maken. Dat werkt heel prettig", aldus een woordvoerder van Domino's.

Geen eigen bodycams

Het bedrijf is overigens niet van plan om op korte termijn nu eigen bodycams te gaan aanschaffen. Wel blijft de pizzaketen per franchisenemer inventariseren wat de behoeften zijn. "Zo hadden we in Oldenzaal een situatie waar personeel zich niet veilig voelde. Toen hebben we in samenwerking met het CCV bodycams ter beschikking gesteld", aldus de woordvoerder.
Volgens Voetee (CCV) is het voor criminelen überhaupt niet meer zo interessant om maaltijdbezorgers te overvallen. De meesten gaan namelijk niet meer met contant geld op pad.