Stadsschouwburg gooit minigolfbaan in de strijd om meer bezoekers te lokken

Utrecht - Sinds de coronacrisis kampt de Utrechtse Stadsschouwburg met een terugloop van het aantal bezoekers. Bovendien is sprake van een worsteling met het publiek dat het Utrechtse theater voor ogen heeft, verjonging is het credo. Daarom heeft een jong team iets bedacht: een minigolfbaan voor de bezoeker.
"We merken eigenlijk, net als andere culturele instellingen in zowel stad als regio, dat het hier niet vanzelfsprekend weer helemaal vol zit iedere avond. Mensen hebben toch wat meer tijd nodig om ons weer te vinden", zegt woordvoerder Leontien Lems.
Voor corona was dat anders. Lems legt uit dat Utrecht een "gretig" publiek heeft. En omdat de schouwburg veel genres uitdraagt en daarvoor een groot publiek heeft, willen de grote namen graag komen optreden. Maar nu gaat dat dus een stuk lastiger. "Het is harder trekker dan dat we uit het verleden gewend zijn", aldus Lems.
De voornaamste reden dat er minder bezoekers afkomen op de Utrechtse Stadsschouwburg is dat mensen na de coronalockdowns andere uitjes voor zouden laten gaan. "Je ziet dat mensen veel uiteten gaan, mensen gaan weer op reis en met vrienden de kroeg in."
Er zijn dus nog veel meer andere uitstapjes dan naar het theater gaan. En zoals Lems zegt, "wij zijn nu eenmaal vrijetijdsbesteding en die vrije tijd kun je maar één keer uitgeven. En er is zo veel keuze en zo veel dat je gemist hebt in die afgelopen twee jaar, dat wij één van die keuzes zijn."

Minigolf voor de jonge bezoeker

En dan is er nog de heikele kwestie rond het publiek dat op de Stadsschouwburg afkomt. Dat moet jonger. En daarom heeft het Club NU-jongerenpanel – dat verrassende extra's rondom voorstellingen organiseert – een minigolfbaan door de hele Stadsschouwburg laten bouwen.
Eén van de panelleden, Chiel Bareman, vindt dat het een keer over moet zijn met het vertekende beeld van het theater als eliteplek. "We doen dit om het theater toegankelijker te maken voor jonger publiek. Vaak hangt er nog een beetje een elitair sfeertje om theater en dat is eigenlijk helemaal niet waar. Maar dat moet op den duur toch even ontkracht worden en ik denk dat we met leuke extra's, zoals nu bijvoorbeeld met de minigolfbaan, dat beeld aan kunnen passen en dat we een realistischer beeld kunnen schetsen van al het toffe wat zich hier in de Stadsschouwburg afspeelt."
De minigolfbaan is er nog tot morgen, dus wie een balletje wil slaan: haast je naar de Utrechtse Stadsschouwburg!