FNV trekt met duizenden mensen door Utrechtse binnenstad op Dag van de Arbeid

Utrecht - Duizenden actievoerders trokken vandaag door Utrecht. Zij vroegen aandacht voor sociaal-economische gelijkheid, in het kader van de Dag van de Arbeid. De actievoerders verzamelden op het Jaarbeursplein, bij Utrecht Centraal, en liepen naar het Julianapark in Zuilen.
De manifestatie wordt georganiseerd door vakbond FNV. Die zegt dat er goed overlegd is met de gemeente, en dat die uiteindelijk akkoord is gegaan met het Julianapark als locatie. Daar lopen de demonstranten rond 14.30 uur het park binnen. "In het Julianapark is een festivalachtige setting", vertelt verslaggever Hannah Cammeraat. "Er is een podium, verschillende kramen en mobiele toiletten.
Cammeraat komt mensen met uiteenlopende verhalen tegen. "Ik sprak mensen die nu met pensioen zijn, maar altijd in de bouw hebben gewerkt. Zij vinden dat de kloof kleiner moet en dat er meer geld moet naar mensen die het echt nodig hebben." Ook hoort ze verhalen van mensen die balen dat de pensioenen niet geïndexeerd worden. "Ze merken dat het leven duurder wordt en dat ze minder konden uitgeven."
Vooraan in de mars loopt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Met name mensen met een kleine portemonnee geven steeds vaker aan dat ze af en toe een maaltijd moeten overslaan. Dat ze ook als het koud is de verwarming niet aan durven te zetten. Dat ze geen kleren meer kopen, ook geen nieuwe kleren voor hun kinderen. Nou, dat zou niet mogen in Nederland in 2022. We zijn rijker dan ooit maar we verdelen het gewoon helemaal verkeerd", zegt hij.
FNV wil dat de lonen hoger worden en dat de overheid "helpt recht te zetten wat scheef is". Wat Elzinga betreft moeten de belastingen eerlijker verdeeld worden. "Want nu betalen de werkenden het gros van de belastinginkomsten van de overheid terwijl de hele grote bedrijven en de veelverdieners veel te weinig in verhouding bijdragen."
De Dierenweide die daar zit is niet blij met de komst van duizenden demonstranten. Ze vinden het niet kunnen dat de natuur in het park wordt verstoord. Stichting Dierenweide Julianapark is boos vanwege de hoeveelheid mensen die verwacht wordt, maar ze vrezen ook voor het welzijn van de dieren. Het broedseizoen is in volle gang en de dieren zijn gebaat bij rust.
Jan Willem van Holland van de Dierenwijde is uiteindelijk best tevreden. "Het ziet er rustig uit. De muziek is af en toe hard, maar dat hoort bij een evenement. De schade aan het park of aan de broedende dieren, die moeten we aan het eind van de middag of morgen opmaken."