Stichting Dierenweide Julianapark tegen FNV-manifestatie in park: 'Alles wordt naar de kloten gelopen'

© Stichting Dierenweide Julianapark
UTRECHT - Stichting Dierenweide Julianapark kan er met haar hoofd niet bij waarom er in het broedseizoen een manifestatie wordt gehouden in het Utrechtse Julianapark. FNV verwacht aanstaande zondag duizenden mensen om de Dag van de Arbeid te vieren, maar volgens de stichting kan het Utrechtse park dat totaal niet aan: "Alles wordt naar de kloten gelopen, je moet het gewoon niet in een 120 jaar oud park doen."
Jan Willem van Holland, beheerder van de dierenweide in het Julianapark, is boos over de gang van zaken. Heel boos. "Ik ben geen boomknuffelaar of wat dan ook. Maar je kan het op je vingers natellen dat zoveel mensen niet in het park gaan passen", legt hij uit. "Waarom niet een ander park of ander plein? Het is gewoon super dom. Er mag normaal niet gefietst worden, er mogen geen honden komen. En nu mogen er zoveel mensen in het wild rondlopen."
De opbouw van het podium voor de manifestatie is gisteren begonnen.
De opbouw van het podium voor de manifestatie is gisteren begonnen. © Stichting Dierenweide Julianapark

Broedseizoen

Stichting Dierenweide Julianapark is dus boos vanwege de hoeveelheid mensen die verwacht wordt, maar ze vrezen ook voor het welzijn van de dieren. Het broedseizoen is in volle gang en de dieren zijn gebaat bij rust.
Van Holland: "We zitten met de ganzen, kippen en de herten staan op punt van bevallen. Gisteren zijn er lammetjes geboren en er moeten er nog wat geboren worden. Die demonstratie kan gewoon echt niet."

FNV

FNV laat weten dat ze zich toch echt aan de regels houden en dat er goed overleg is met de gemeente Utrecht, die uiteindelijk akkoord heeft gegeven voor de demonstratie. "Daarbij is ook rekening gehouden met de dierenweide. Dat betekent dat ons geluid niet op de dierenweide gericht is, we de dierenweide afzetten met lint zodat er geen bezoekers van onze manifestatie in gaan en het programma in het park slechts 2 uur duurt zondag", zegt Annika Heerekop, woordvoerder bij vakbond FNV.
De opbouw voor de manifestatie is inmiddels begonnen en Heerekop zegt dat ze van tevoren alles hebben nagelopen.