Utrecht roept Koningsnacht-vierders op: kom niet meer naar de binnenstad

UTRECHT - De Utrechtse binnenstad is als vanouds volgestroomd met bezoekers voor de vrijmarkt én de Koningsnachtfeesten in het centrum. Daar werd het rond 22.30 uur alleen zo druk dat de gemeente iedereen opriep niet meer naar de openbare evenementen te komen.
Eerder op de avond riep de gemeente al op niet meer naar de festiviteiten op het Vredenburg en rond het stadhuis te komen vanwege de drukte. Even later kon er op alle andere pleinen in de binnenstad ook niemand meer bij. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat de oproep is gedaan om te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. Zij zegt dat voor zover bekend de sfeer nog altijd goed is.
Dat is het volgens de politie even verderop op de vrijmarkt ook. Er zijn tot nu toe dan ook nog geen incidenten te melden. Een woordvoerder spreekt van een "uitstekende sfeer en een gezellig publiek". In het vrijmarktgebied is het de hele avond al "gezellig druk". Op veel plekken loopt het zoals altijd voetje voor voetje, maar het loopt nog wel door.
De vrijmarkt begon officieel om 18.00 uur en gaat de hele nacht en dag door. De eerste verkopers zaten al vroeg vanmiddag op hun kleedjes om een plek te bemachtigen.

Eindelijk weer vrijmarkt

De vrijmarkt was rond 17.00 uur ook al een beetje begonnen
De traditionele feestavond voor Koningsdag ging de afgelopen twee jaar niet door vanwege de coronacrisis en dus hebben sommige verkopers dit jaar ook extra veel spullen in de verkoop. "Ik heb een grote vliering, dus ik kon lekker sparen. Mijn man is blij dat het eindelijk weer weg kan", zegt een vrouw met een oranje badmuts, die al vanaf 15.30 uur present was. Nieuw zijn wel de QR-codes die bij veel kraampjes te zien zijn, waardoor de spullen ook met het bankpasje of de telefoon afgerekend kunnen worden.

Eieren gooien

Op meerdere plekken kun je uiteraard ook weer met eieren gooien op iemand die zijn hoofd door een bord heeft gestoken; een klassieker op de vrijmarkt. Een euro per ei. Best duur, maar volgens de uitbater van het kraampje is het 'geen geld'. "Probeer het maar eens", zegt hij. "Je ziet toch heel veel mensen met heel veel plezier zo'n eitje gooien. En als ze raken, dan schreeuwen ze het uit. En normaal mag het nooit en nu wel."
Een kleedje verderop hebben een paar jongens een actuele variant verzonnen, maar dan met ballen. Voor een euro mag je daar gooien op blikken met een portret van de Russische president Vladimir Poetin. "Raak Poetin met sancties", staat erbij. Eén bal voor een euro, kinderen mogen voor dat geld drie keer gooien. De opbrengst gaat opvallend genoeg niet naar Oekraïne, maar naar Malawi.
Een enkele keer zit er ook een echt pareltje tussen alle oude troep. Aan het plafond in één van de huizen aan de route hangt een volledig zelfgebouwde kano, waarbij bijna elk latje een andere kleur heeft. "Hij moet 3000 euro kosten, maar zelfs dat staat in geen verhouding tot de bloed, zweet en tranen die het heeft gekost." Hij heeft er drie jaar over gedaan, zegt de bouwer. "Er zitten twaalf laklagen op en hij vaart heerlijk." Of hij ook echt verkocht gaat worden? "We zien het wel."

Koningsdag op radio en tv

RTV Utrecht heeft de programmering op radio en tv aangepast aan Koningsdag, met op tv onder meer aandacht voor het bezoek van de koning aan Maastricht en een historisch overzicht van konings- en koninginnedagen in onze eigen regio. Op Radio M Utrecht brengen presentatoren en verslaggevers het oranjegevoel in de provincie live bij u thuis.
Ook in Amersfoort wordt op meerdere locaties in de stad gefeest en vanaf 19.30 wordt daar een Koningsnachtrun gehouden.
Volle bak in de Utrechtse binnenstad
Volle bak in de Utrechtse binnenstad © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Zanger Henk Dissel op het volle Vredenburg
Zanger Henk Dissel op het volle Vredenburg © RTV Utrecht / Fred Siebelink
Als vanouds voetje voor voetje
Als vanouds voetje voor voetje © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Optredens op de Asch van Wijkstraat
Optredens op de Asch van Wijkstraat © RTV Utrecht / Huib de Mol
20.00 uur: lekker druk inmiddels
20.00 uur: lekker druk inmiddels © RTV Utrecht
Utrecht kleurt langzaam oranje
Utrecht kleurt langzaam oranje © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Stilte voor de storm
Stilte voor de storm © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
De eerste verkopers zaten vandaag al vroeg op hun plek
De eerste verkopers zaten vandaag al vroeg op hun plek © RTV Utrecht / Bas Teunissen
De laatste auto's worden nog snel weggesleept
De laatste auto's worden nog snel weggesleept © RTV Utrecht / Hanneke Sikkes
Utrecht maakt zich op voor de vrijmarkt
Utrecht maakt zich op voor de vrijmarkt © RTV Utrecht / Carmen Nelissen