OM: Utrechter betaalde gemeenteambtenaar om schulden kwijt te schelden

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist vier maanden cel tegen een oud-medewerker van de gemeente Utrecht, die verdacht wordt van corruptie. Dezelfde straf werd vanochtend in de rechtbank geëist tegen de man die de ambtenaar zou hebben omgekocht.
De ambtenaar zou zich als incassomedewerker van de afdeling Werk en Inkomen hebben laten betalen om een schuld van meer dan 32.000 euro kwijt te schelden die de andere man bij de gemeente had. Daarnaast zou hij over een periode van 15 maanden ten onrechte ruim 56.000 euro naar zijn medeverdachte hebben overgemaakt. De ambtenaar zou daarvoor 5000 euro hebben gekregen.

Ontmoet op een barbecue

In de Utrechtse rechtbank werd vanochtend direct duidelijk dat het een lastige zaak is, omdat het zich vijf jaar geleden afspeelde. De 46-jarige ambtenaar zegt dat hij in 2017 op een barbecue werd voorgesteld aan een Utrechter die een schuld aanvocht die hij bij de gemeente had. De man vroeg de ambtenaar of hij kon helpen. De ambtenaar oordeelde dat de schuld voor kwijtschelding in aanmerking kwam en zijn leidinggevende steunde hem daarin.
De 56-jarige Utrechter had echter nog een financiële kwestie met de gemeente Utrecht. Die zou vanwege een oude witwaszaak beslag hebben laten leggen op tienduizenden euro's van de man. De ambtenaar boog zich ook over deze zaak en maakte over een periode van ruim een jaar 56.000 euro over naar de Utrechter. Daarvoor had hij echter niet overlegd met zijn leidinggevende of collega's. In opdracht van de gemeente werd de ambtenaar door een bedrijfsrecherchebureau aan de tand gevoeld. Daarbij zou hij hebben bekend dat hij 5000 euro had gekregen van de man "voor zijn diensten".

Onder druk gezet

In de rechtszaal bleek dat de man zijn bekentenis aan twee bedrijfsrechercheurs al snel schriftelijk had ingetrokken. Hij zou het enkel hebben gezegd, omdat hij gestrest en depressief was en onder druk was gezet: "Ik zou door de gemeente toch wel ontslagen worden en wilde van de zaak af." Ook bij de politie ontkende de ambtenaar later dat hij was omgekocht. Onderzoek van de bankrekeningen van de verdachten leverden ook geen bewijs op.
Toch vindt de officier van justitie dat er genoeg bewijs is voor corruptie. Het rapport van het recherchebureau is volgens hem het belangrijkste bewijs. Verder had de ambtenaar het telefoonnummer van zijn medeverdachte al lang voor de eerste stortingen in zijn werktelefoon staan. Voor het overmaken van de duizenden euro's had hij bovendien geen toestemming gevraagd. Het OM hield bij de eis wel rekening met de lange tijd die sinds de zaak was verstreken.

Vrijspraak

Volgens de verdediging moet het rapport van het commerciële recherchebureau van het bewijs worden uitgesloten. Het is niet door de ambtenaar ondertekend en er is ook geen geluidsopname van. Hij had naar eigen zeggen zijn medeverdachte uit medelijden geholpen om zijn problemen met de gemeente op te lossen. Volgens zijn advocaat is bovendien duidelijk dat het destijds aan duidelijke beleidsregels ontbrak bij de afdeling Werk en Inkomen, waardoor ambtenaren dossiers naar eigen inzicht konden beoordelen.
De andere verdachte zegt dat hij de ambtenaar nooit geld heeft aangeboden. Hij is de voormalige ambtenaar wel erg dankbaar en vindt het verschrikkelijk dat die na 25 jaar trouwe dienst zijn baan bij de gemeente is kwijtgeraakt. Hij vindt overigens ook dat de gemeente hem nog veel meer geld schuldig is.
De advocaten van beide mannen vroegen de rechters om hun cliënten vrij te spreken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.