Buren houden sloop Utrechtse speeltuin tegen: 'Wij blijven hier zo lang staan als nodig is'

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
UTRECHT - Eén auto is genoeg om de smalle ingang van de Lauwerhof in Utrecht te blokkeren. Achter de auto staat een groepje omwonenden van een speeltuintje, de inzet van de strijd. Ze willen koste wat kost voorkomen dat de gemeente er vandaag de speeltoestellen weghaalt. "Ik vind dit zo oneerlijk. Blijf van ons speeltuintje af!"
Het speeltuintje deed de afgelopen tijd veel stof opwaaien. Het geeft lawaai en overlast, vinden sommige buren. De gemeente gaf ze gelijk en stuurde vandaag een aannemer om de speeltoestellen weg te halen. Maar andere bewoners kwamen dáár weer tegen in verzet. Ze verzamelden zich daarom vanmorgen om de sloop tegen te houden. Met succes, in elk geval voorlopig, want vandaag werd geen enkel speeltoestel in het hofje weggehaald.
Omwonenden van speeltuin Lauwerhof Utrecht houden sloop tegen
De Lauwerhof kent een lange geschiedenis. Een geschiedenis die best goed begon, het hofje bij de watertoren was een harmonieuze plek, vertelt Catharine Snelders die er al 30 jaar woont. Maar dat veranderde volgens haar toen op initiatief van een deel van de buurt de speeltuin er kwam. "Er waren buurtontmoetingen, filmavondjes, buurtborrels. Nu zijn de verhoudingen zoek."
Ondanks dat de speeltuin er kwam op verzoek van omwonenden, zegt Catharina dat zij daar nooit bij betrokken is. De speeltuin is haar een doorn in het oog. "Als mensen beneden praten kan ik het letterlijk verstaan", zegt ze.
Dat beaamt Nanno Jiskoot, die ook pal aan de speeltuin woont. "Je bent je rust en privacy volledig kwijt. Er is lawaai op de gekste tijden. Het geluid weerkaatst tegen de watertoren, het is daardoor een soort klankkast." Volgens Nanno is het hofje geen goede plaats voor een speeltuin.

Onbegrip

De groep die zich vanmorgen heeft verzameld, denkt daar heel anders over. Zij begrijpen de tegenstanders niet en zijn van plan om zo lang te blijven staan als nodig is. "Tot de politie ons komt weghalen", grapt iemand. Tussen de omwonenden staat Lieke Dammer die twee kinderen van drie en vijf heeft. "Dit is juist zo'n fijn plekje waar mijn kinderen voor de deur kunnen spelen." Lieke herkent zich niet in de overlast. "Zo vaak zijn er geen mensen in het speeltuintje en ik hoor die herrie niet waar ze het over hebben."
Het is een klassiek geval van verschil in meningen. Wie heeft er gelijk? De gemeente heeft daarover moeten beslissen, met als gevolg dat vandaag de meeste speeltoestellen zouden verdwijnen. Maar goed, er staat een auto in de weg. En dus bellen de mannen die het werk zouden verzetten hun baas maar op. "Ja we wachten maar even en dan horen we het zo wel", lacht één van hen. Uiteindelijk krijgen ze een telefoontje. Ze mogen naar een volgende klus.
Het lijkt erop dat vandaag een succesvolle dag was
Lieke Dammer
Een kleine overwinning dus voor deze omwonenden. Maar het geeft behoorlijk wat stress bij degenen die niet aan hun kant staan. En dan is het nu de vraag hoe dit af gaat lopen. In principe heeft de gemeente haar beslissing al genomen, maar het is volgens een woordvoerder te vroeg om nu te zeggen of het speeltuintje misschien toch blijft. "We zijn hard op zoek naar een nieuwe locatie in de buurt waar kinderen lekker kunnen spelen en er zo min mogelijk overlast is voor omwonenden. De gemeente vindt het heel belangrijk dat mensen die dicht bij elkaar wonen ook op een goede manier met elkaar samenleven. We nemen ook nu weer een actieve rol om alle bewoners te helpen met het vinden van een oplossing."
"Het lijkt erop dat vandaag een succesvolle dag was", zegt Lieke Dammers. Toch is het dubbel, want ik denk niet dat we van een eindstand kunnen spreken. Maar vandaag hebben we het in ieder geval weten te redden en ik hoop dat we nu weer gesprekken kunnen gaan voeren."