Kerken sluit zich aan bij protest tegen pensioenfonds PFZW in Zeist

© Christian Climate Action
UTRECHT - Het is het twaalfde protest in een paar maanden tijd aan het adres van pensioenfonds PFZW in Zeist. En naast grote partijen als Greenpeace, Milieudefensie, Extinction Rebellion doet nu ook een deel van de Utrechtse Protestantse Kerk mee.
Vier Utrechtse kerken die zijn aangesloten bij de Protestantse Kerk roepen met een spandoekenactie het pensioenfonds van hun voorgangers op om niet langer te investeren in de fossiele industrie. Hiermee ondersteunen ze een actie van milieuorganisaties en pensioendeelnemers bij het hoofdkantoor van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) in Zeist, die ook vandaag plaatsvindt.
De spandoeken hangen bij de Domkerk, de Janskerk, de Nieuwe Kerk en de Kerk op Zuilen. De kerken roepen hiermee op tot een groen pensioen voor hun voorgangers, die bij PFZW zijn aangesloten.
Het spandoek bij de Nieuwe Kerk in de Utrechtse wijk Wittevrouwen
Het spandoek bij de Nieuwe Kerk in de Utrechtse wijk Wittevrouwen © Christian Climate Action
Iris Veerbeek, groene diaken in de Nieuwe Kerk, vertelt over de actie: "We kunnen er niet omheen: ons productie- en consumptiegedrag buiten de aarde uit. En wij, als leden van de Nieuwe Kerk, zijn daar medeverantwoordelijk voor. Er is een omkering nodig. Een verandering van gedrag en denken als het gaat om onze verhouding met de rest van de schepping."
Het spandoek bij de Janskerk.
Het spandoek bij de Janskerk. © Christian Climate Action
Verbeek gaat verder: "Een ‘ecologische bekering’, zoals Paus Franciscus dat noemt in zijn Encycliek Laudato Si’. Als duurzaamheidscommissie van de Nieuwe Kerk vinden we dat het kritisch overwegen van waar we als kerk aan bijdragen daar absoluut bij hoort.”

Druk op pensioenfonds

De druk op pensioenfondsen om te stoppen met beleggen in vervuilende bedrijven stijgt. In Zeist staan er vandaag voor de elfde keer in een paar maanden tijd demonstranten voor de deur.
Eerder stopte ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, al met het beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Ook pensioenfonds PME verkocht alle fossiele beleggingen.