Standbeeld Truus van Lier onthuld: 'Haar helfhaftigheid op jonge leeftijd, heel bijzonder'

© RTV Utrecht / Maud ten Kate
UTRECHT - De Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier heeft vanaf vandaag haar eigen standbeeld. 79 jaar geleden schoot de toen 22-jarige Van Lier de NSB-hoofdcommissaris van de politie, Gerardus Johannes Kerlen, dood. Op die plek, langs de Utrechtse Catharijnesingel, krijgt zij haar eigen monument.
Kunstenares Joyce Overheul vertelt dat het lastig was om haar lichaam te maken. "We hebben alleen foto's van haar hoofd, dus ik heb het lichaam gebaseerd op een student van nu", legt de kunstenares uit. Het is een gelijkend beeld, gebaseerd op de foto die na haar arrestatie is gemaakt. "Er zijn niet veel beelden van bekende vrouwen in Utrecht. Ik wilde er graag aan bijdragen dat het op een vrouw lijkt."
Truus van Lier op de plek waar ze de NSB-hoofdcommissaris doodschoot.
Truus van Lier op de plek waar ze de NSB-hoofdcommissaris doodschoot. © RTV Utrecht / Maud ten Kate
"Haar heldhaftigheid die ze op deze jonge leeftijd had, vind ik heel bijzonder", gaat Overheul verder. "Ze was maar 22 jaar oud hè, toen ze overleed. En al die dingen die ze al gedaan heeft; het smokkelen van wapens, infiltreren bij de SS, Joodse mensen naar een onderduikadres brengen en dan ook nog een liquidatie plegen waarvan je bijna zeker wist, dat je dat met de dood kon bekopen. En dat is ook gebeurd."
Truus van Lier was 22 jaar oud toen ze overleed.
Truus van Lier was 22 jaar oud toen ze overleed. © RTV Utrecht / Maud ten Kate

'De blik in haar ogen'

Auteur Jessica van Geel schreef een boek over Van Lier. Ze noemde Van Lier 'het meisje met de vergeet-me-niet-ogen'. Overheul heeft dat proberen te vertalen naar het beeld. "Ik heb het beeld bewust een hele krachtige blik meegegeven, maar toch zie je de kwetsbaarheid van een jonge vrouw erin. Het is een stoere, daadkrachtige blik. Sterke vrouw."
Truus van Lier heeft een standbeeld gekregen op de plek waar ze een NSB-hoofdcommissaris doodschoot
Van Geel vindt de ogen indrukwekkend. "Die blik in haar ogen. Die felheid en strijdbaarheid", zegt ook auteur Van Geel. "Dat je zo kan strijden ondanks allerlei onrecht, dat vind ik heel mooi in haar blik."