Ferrel T. in hoger beroep tot 21 jaar cel veroordeeld voor vergismoord Utrecht Overecht

© Michiel van Beers
UTRECHT - Ferrel T. is in hoger beroep tot 21 jaar cel veroordeeld voor de vergismoord in de Utrechtse wijk Overvecht. Hier werd op 12 januari 2017 Hakim Changachi in het portiek van zijn flat aan de Faustdreef doodgeschoten. Hij bleek echter niet het beoogde doelwit te zijn. Uit ontsleutelde PGP-berichten blijkt dat dit flatgenoot en drugscrimineel Khalid H was.
Ferrel T. en medeverdachte Guyno O. werd voor de vergismoord door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 26 jaar cel, maar gingen in hoger beroep. O. trok zijn hoger beroep later in, maar T. zette het door. Hij ontkent betrokkenheid bij de moord. Ook zegt hij niets te maken te hebben met de plannen het beoogde doelwit Khalid H. twee dagen later alsnog te liquideren.
Dat de straf lager uitvalt dan bij de rechtbank heeft onder meer te maken met het feit dat de zaak in hoger beroep lang heeft geduurd. Toch zal T. langer moeten zitten, omdat vorig jaar de wettelijke regeling voor voorwaardelijke invrijheidstelling strenger is geworden. Veroordeelden komen door die regeling minder snel in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De 'netto' straf duurt daardoor langer.

Gewetenloosheid

Ten tijde van de moord was de vrouw van het slachtoffer in verwachting van hun eerste kindje. Volgens het gerechtshof heeft de dood van Changachi nog steeds een grote impact op het leven van de moeder, en de inmiddels 5-jarige dochter.
"Het hof rekent het deze schutter ook zwaar aan dat hij, toen al snel bleek dat het slachtoffer niet het door hem en de andere schutter beoogde doelwit was, veel voorbereidingen heeft getroffen om alsnog de juiste persoon uit de weg te ruimen. Dit getuigt van een gewetenloosheid en roekeloosheid die niet goed te bevatten is", aldus het gerechtshof.
De vergismoord was voor kroongetuige Nabil B. de aanleiding te getuigen tegen de drugsbende van Ridouan T. en over zijn rol bij de vergismoord op Changachi. Nabil B. was betrokken bij de voorbereidingen van de moord op Khalid H. In de strafzaak tegen Ferrel T. zijn ook verklaringen van de kroongetuige meegenomen.