OM eist tbs en 6 jaar cel voor serie aanrandingen in Lunetten

© Nicole van den Hout
UTRECHT - Tegen een 29-jarige Utrechter is vandaag tbs met dwangverpleging en zes jaar gevangenis geëist voor een serie aanrandingen en geweldplegingen in de wijk Lunetten. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie meerdere vrouwen aangevallen. De gebeurtenissen veroorzaakten veel angst en onrust in de omgeving. De slachtoffers vragen voor bijna een ton aan schadevergoedingen.
De verdachte van 29 moet zich daar vandaag in de Utrechtse rechtbank voor verantwoorden. Tot nu toe zweeg hij in alle talen en hield zijn advocaat het erop dat het OM de verkeerde in beeld heeft. De officier van justitie sprak van een "nachtmerrie" voor elke vrouw en wees erop dat alle verklaringen en spullen die bij de verdachte zijn gevonden genoeg bewijs zijn om de man te veroordelen.

Stille plek

De man die in de zomer van 2020 meerdere vrouwen van achteren aanviel lag steeds 's avonds en 's nachts op een stille plek op de loer. Hij sleurde zijn slachtoffers tegen de grond en ging in de meeste gevallen op ze liggen om ze vervolgens te betasten.
In twee gevallen zijn er aanwijzingen dat de aanvaller ze wilde verkrachten, vindt het OM. Een van de vrouwen raakte bij de aanval ernstig gewond. Ze werd geschopt en geslagen en moest wekenlang in het ziekenhuis herstellen van onder meer gebroken ribben, een klaplong en een zwaar beschadigde schouder.

Dna-sporen

De verdachte die vandaag voor de rechter staat werd ruim een jaar geleden opgepakt. Door dna-sporen die bij de misdrijven zijn achtergebleven waren de gegevens van de man als match naar voren gekomen. Ook is de mobiele telefoon van de Utrechter diverse keren voor en na een aanval aangestraald door een zendmast in de omgeving.
De verdachte, geboren in Colombia en in Nederland geadopteerd, bleek zelf in Lunetten te wonen. Als 13-jarige was hij al eens met de politie in aanraking gekomen. Twee minderjarige meisjes hadden aangifte gedaan omdat hij hen in hun kruis zou hebben gegrepen. Hij kwam ervoor onder behandeling van een psycholoog. Volgens de politie heeft de man vaker problemen met gedrag naar meisjes getoond. Ook een voormalige werkgever in een horecagelegenheid en twee ex-vriendinnen hebben grensoverschrijdend gedrag gemeld.

Drie aanrandingen, twee pogingen

Het Openbaar Ministerie vindt voor drie slachtoffers bewezen dat ze zijn aangerand en voor twee vrouwen dat de verdachte een poging heeft gedaan. Ook wordt hem toebrengen van zwaar lichamelijk letsel verweten. In een van de gevallen is er te weinig bewijs: die vrouw wist te ontkomen en kwam met de schrik vrij.
De officier van justitie spreekt van een ziekelijke stoornis van de geestesvermogens bij de verdachte en vreest dat hij na een gevangenisstraf niet zal stoppen met dit gedrag. Daarom wil het OM dat de man tbs en een verplichte behandeling ondergaat. Ook moet hij een contact- en gebiedsverbod voor vijf jaar krijgen, aldus de officier.

Spreekrecht

De zes vrouwen die slachtoffer waren maakten allen gebruik van hun spreekrecht in de rechtszaal. Uit hun vaak emotionele verklaringen blijkt onder meer dat ze niet langer zorgeloos over straat gaan en in een enkel geval zelfs niet meer alleen durven te wonen. Een aantal van hen is vastgelopen in een studie of een baan. De meesten hebben een posttraumatische stress-stoornis overgehouden aan wat hen is overkomen.
"Wat was jij met mij van plan?", vroeg een van de vrouwen terwijl ze de verdachte rechtstreeks aansprak. "Ik wil dat jij gestraft wordt en ook geholpen. Ik kan het pas afsluiten als jij een gepaste straf krijgt." "Je hebt mij aangevallen, alsof ik jouw prooi was!", sprak een ander. "Ik ben ongelooflijk beschadigd door jouw inhumane drang om macht te hebben over een vrouw."

'Broek niet uitgedaan'

De vrouwen vroeger de Utrechter om openheid van zaken te geven, zodat ook zij verder kunnen met het verwerken van wat hen is aangedaan. De verdachte reageerde door te zeggen dat hij het verschrikkelijk voor ze vindt, maar op geen enkel moment nam hij verantwoordelijkheid voor de gepleegde daden. Ook op de verklaring die hij bij de politie gaf - "Poging tot verkrachting klinkt wel heel heftig, ik heb mijn broek niet uitgedaan" - wilde hij vanmorgen niet verder ingaan.
De slachtoffers vorderden vanmorgen voor meer dan 98.000 euro aan schadevergoedingen van de verdachte. De vrouw die zwaargewond raakte eist het hoogste bedrag, zo'n 59.000 euro. Omdat haar behandelingen nog lang niet afgerond zijn, gaat het om een voorlopige schatting.
De rechtbank neemt een maand de tijd om tot een uitspraak te komen. Die staat nu gepland op 25 mei.