Extern onderzoek naar woningbouw Rachmaninoffplantsoen, komst woontoren nog hoogst onzeker

UTRECHT - De bouw van de nieuwe woontoren op het Rachmaninoffplantsoen in de Utrechtse wijk Welgelegen - die al zo'n drie jaar op de planning staat - zorgt voor veel hoofdbrekens bij de gemeente Utrecht. Vandaag heeft de gemeente besloten een extern bureau onderzoek te laten doen naar het eigen handelen. De eventuele komst van de woontoren wordt daarmee ook opnieuw uitgesteld: tot het externe onderzoek is afgerond, pauzeert de gemeente het haalbaarheidsonderzoek daarnaar.
In de wijk Welgelegen kwam in 2017 het plan voor een nieuwe woontoren van 70 meter hoog. De grond was van de gemeente, die het verkocht aan projectontwikkelaar Egeria voor 300.000 euro. Die verkocht dezelfde grond binnen 24 uur door aan een ander en maakte een miljoen euro winst op de transactie. En vervolgens ontwikkelde de ondernemer een plan voor een woontoren.
In 2021 heeft de raad over de gang van zaken rond het dossier Rachmaninoffplantsoen schriftelijke vragen gesteld. Het college meldde toen dat bij de verkoop van het parkeerterrein niets bekend was over plannen voor eventuele woningbouw op het parkeerterrein en dat er vanaf mei 2019 verkennende gesprekken plaats hebben gevonden over het idee om een woongebouw toe te voegen op het parkeerterrein.
Nu heeft de gemeente besloten om een onderzoek uit te laten voeren door extern onderzoeksbureau KPMG, om uit te zoeken hoe het gemeentelijk handelen destijds heeft plaatsgevonden. De gemeente heeft drie vragen die ze willen laten onderzoeken door het bureau. KPMG wil in juni het onderzoek afronden. Tot dat is gebeurd, stopt de gemeente het eigen onderzoek naar de haalbaarheid van de komst van de nieuwe woontoren.