Klapperende stenen: Utrechtse wegen moeten herbestraat worden

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Een aantal straten in Utrecht moet opnieuw aangelegd worden, zoals de Twijnstraat in het centrum. De klinkers liggen los en maken een klapperend geluid als je er overheen rijdt. De Twijnstraat is zes jaar geleden geheel gerenoveerd, maar bij de aanleg is een verkeerde onderlaag gebruikt, en die moet nu hersteld worden. Meer straten in de stad kampen met het probleem.
De gedachte is om geen zand tussen de klinkers te voegen, zodat er meer ruimte voor regenwater is om in de bodem te zakken. Het zand is dus weggelaten en vervangen door split. Met die gedachte zijn diverse straten in Utrecht aangelegd, maar die methode blijkt niet te werken. Onder de klinkers is een fijn soort grind toegepast, en die 'straatlaag' is na verloop van tijd versteend. Een woordvoerder van de gemeente zegt daarover: "De straatlaag is in verloop van tijd harder geworden, doordat het split er langzaam in zakt. De stenen kunnen zich niet goed nestelen in deze harde laag, komen los te liggen en gaan dus klapperen." Ook staan stenen soms rechtovereind, wat gevaarlijke situaties oplevert voor fietsers.
De hele Twijnstraat is opnieuw bestraat
De hele Twijnstraat is opnieuw bestraat © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Dat is onder andere het geval in de Twijnstraat, een winkelstraat in de zuidelijke binnenstad. Die straat is in 2016 geheel gerenoveerd. Deze week is de hele bestrating er weer uitgehaald. "Om de straat goed te herstellen dient de harde onderlaag te worden verwijderd en vervangen. Hierbij wordt een aangepaste straatlaag en voegvulling toegepast om herhaling van deze problemen te voorkomen."
Deze problemen doen zich op meer plekken in de stad voor. Naast de Twijnstraat zijn dat de Mariaplaats, Nicolaasstraat, Hengeveldstraat en de Oosterstraat en delen van Hoograven. "Dit zijn vooral wegen die druk worden bereden of zwaarder worden belast", zegt de woordvoerder van de gemeente. Opvallend is dat in dit rijtje ook de Hengeveldstraat voorkomt. Dat is een doodlopende straat in een rustige woonwijk. Deze straat zal dit of volgend jaar, net als de Twijnstraat en de Oosterstraat in het geheel opnieuw bestraat gaan worden.
De hele Twijnstraat is opnieuw bestraat
De hele Twijnstraat is opnieuw bestraat © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel