Voortaan een menselijk schild mee naar de abortuskliniek: 'Bescherming nodig tegen demonstranten'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Bezoekers van Utrechtse abortusklinieken kunnen binnenkort een abortusbuddy aanvragen ter bescherming tegen anti-abortusdemonstranten. "Abortusbuddy's kunnen als een menselijk schild dienen."
Voor de deur van abortusklinieken staan regelmatig demonstranten die bezoekers vragen stellen of zelfs intimideren. "Niet iedereen kan iemand meenemen naar een kliniek en daarom kan een abortusbuddy fijn zijn als bescherming", vertelt Djoeke Gerding, voorzitter van Stichting Samen naar de kliniek de oprichter van de abortusbuddy's.
Het Vrelinghuis in Utrecht is zo'n abortuskliniek waar demonstranten op afkomen. De gemeente Utrecht heeft een bufferzone ingesteld. Direct voor de deur demonstreren mag dus niet. "Maar er staan vaak mensen bij de bushalte te wachten. Het is lastig te handhaven als er een persoon op iemand afstapt met de vraag wat ze gaan doen."
Utrecht wordt de derde stad waar mensen kunnen vragen om een buddy. "Niet iedereen kan een familielid of vriend meenemen, of kan het überhaupt aan andere mensen vertellen. Ook om de eenzaamheid tegen te gaan hebben wij deze stichting in het leven geroepen."
De buddy kan dienen als een soort schild voor degene die naar de kliniek gaat. Gerding: "Niemand wil een abortus ondergaan, het is heel belangrijk dat het kan, maar het is een heftige ingreep in iemands leven. Als je daar bent en ook nog bij de deur wordt bejegend of ondervraagd waarom je dat doet, is dat een vervelende ervaring. Dat proberen wij zo tegen te gaan."
Niet iedereen kan zomaar buddy worden en aan de slag gaan. "We selecteren op mensen met een VOG, ze moeten binnen een straal van 5 kilometer van de kliniek wonen en flexibel inzetbaar zijn." Ongeveer tien vrijwilligers wil de stichting Samen naar de Kliniek aannemen in Utrecht.