Adviesbureau: communicatie vanuit gemeente Utrecht over verbouwingsaanvragen moet beter

UTRECHT - De communicatie rondom de aanvraag van een dakkapel of dakopbouw in Utrecht moet beter. Dat concludeert een onafhankelijk adviesbureau na het bestuderen van negen verschillende casussen. Inwoners van de stad klaagden de afgelopen tijd over hoe de gemeente hun aanvragen afhandelde. De kritiek ging met name over het besluit, maar soms ook over het proces.
Eerder spraken inwoners in gesprek met RTV Utrecht al over een "bureaucratische hel", en gaven aan dat de gemeente hen tegenwerkte. Ook beschuldigden meerdere Utrechters de gemeente van willekeur.
In februari besloot het college na raadsvragen een second opinion uit te laten voeren door een adviesbureau. Dat bureau heeft negen verbouwingsaanvragen vanuit verschillende plekken in de stad nog eens bestudeerd.
Uit die studie blijkt dat de gemeente niet terughoudender is geworden in het meewerken aan aanvragen voor dakopbouwen of dakkapellen. Ook is niet gebleken dat deze aanvragen niet consistent worden beoordeeld.
Wel moet de communicatie over waarom de verbouwingsaanvraag niet wordt goedgekeurd beter. Zo adviseert het bureau onder meer om de adviezen in dezelfde bewoordingen te schrijven, de interne communicatie consistenter op te bouwen, meer in oplossingen te denken en alternatieve mogelijkheden aan te geven. Ook moet het sneller en duidelijker bestuurlijk worden vastgelegd als er in een bepaalde wijk of gebied een nieuwe visie is op het gebied van verbouwingen.
Het college wil de nog in te voeren Omgevingswet, een wet die bureaucratie moet voorkomen door het stelsel van wetgeving veel eenvoudiger te maken, gebruiken om geharrewar rondom verbouwingsaanvragen te verminderen. "Met de komst van de Omgevingswet maken we straks gebruik van één omgevingsplan voor de hele stad", schrijft het college van burgemeester en wethouders. Wel wil het college ervoor waken dat de toch al "zwaar belaste openbare ruimte" door woninguitbreiding nog verder onder druk komt te staan.